Na riady aj na hrdlo:
Čo s načatou zvyšnou cibuľou? Takto ju ešte využijete v kuchyni, domácnosti aj pri prechladnutí

Jana Klimanová, dnes 06:00     7 minút čítania

Ak ste použili len časť cibule, stále môžete zmysluplne naložiť s jej zvyškom. Hodí sa vám aj tam, kde by ste to možno nečakali...



Foto: Shutterstock

Správne skladovanie v chladničke

Hoci je okolo vhodnosti skladovania cibule v chladničke veľa diskusií, je to jeden zo spôsobov, ako ju zachrániť pred vyhodením. Polovicu cibule dajte do vzduchotesnej sklenej nádoby, ktorá neabsorbuje pachy. Použiť môžete aj sklenený pohár s viečkom.

Ak by ste sa rozhodli pre plastovú nádobu, rátajte s tým, že plast je pórovitý a nasaje pach cibule a ten sa môže preniesť na ďalšie potraviny, ktoré budete v nádobe skladovať.

Odporúča sa aj dôkladné zabalenie do potravinovej fólie, ale nám sa neosvedčilo, pretože výrazný cibuľový odór si pri takomto skladovaní našiel cestu von. V tomto prípade lepšie poslúži na zvyšky nakrájanej cibule vákuovačka.

Polovicu cibule ponechajte v šupke, ktorá zabráni vysychaniu dužiny a prenikaniu arómy. V chladničke vydrží čerstvá približne 3 – 5 dní, čím skôr ju spotrebujete, tým lepšie.

Podobne môžete uskladniť cibuľu aj v mrazničke, avšak len pokrájanú nahrubo, aby sa pri varení nepremenila na kašu. Po vybratí ju nerozmrazujte, ale dajte hneď na panvicu či do hrnca. Zamrazenú cibuľu môžete pred smažením obaliť v múke, aby sa nepripálila. Navyše bude aj pekne chrumkavá.

Po skladovaní v chladničke a mrazničke je najvhodnejšie načatú cibuľu použiť na tepelnú úpravu, pretože časom mäkne a stráca svoju chrumkavosť.



Foto: Shutterstock

Tip: Ak sa chystáte polovicu cibule použiť neskôr, nechajte na nej nielen šupku, ale aj neporušenú koreňovú časť. Koreň totiž obsahuje viac vlhkosti a živín, ktoré pomáhajú cibuľu udržiavať dlhšie čerstvú.

Do oleja

Ak chcete cibuľu využiť neskôr v šalátoch alebo dresingoch, môžete polovicu cibule nakrájať na prúžky a ponoriť ich do nádoby s olivovým olejom. Dodá jej chuť a zároveň zachová jej sviežosť. Cibuľa v oleji vydrží niekoľko dní a takto ochutený olej môžete použiť na varenie alebo do marinád.

Kde všade využijete zvyšok načatej cibule

Základ pod mäso: Nie vždy potrebujete celú cibuľu do základu pod mäso alebo na polievku, najmä ak varíte množstvo pre jedného či dvoch. Tak sa vám šikne aj odložený kúsok cibule z chladničky.

Šaláty: Surová cibuľa je ideálna ingrediencia do šalátov, ktorým dodá ostrú a sviežu chuť. Na to je však ideálna čerstvo rozkrojená cibuľa, ktorú ste nespotrebovali pri príprave iného jedla.

Ozdoba jedál: Plátky čerstvo načatej surovej cibule môžu slúžiť ako dekorácia na sendviče, hamburgery alebo tacos.


Cibuľové krúžky: Cibuľa obalená v cestíčku a následne vysmažená je chutný snack pre návštevu alebo dokonca aj ako ľahký obed. V tomto prípade je však dôležité, aby ste mali k dispozícií polovicu cibule, ktorá bola prekrojená priečne, teda aby sa dala rozdeliť na jednotlivé krúžky.


Karamelizovaná cibuľa: Ak cibuľu skaramelizujete, môžete mať jednoduché jedlo, predjedlo alebo prílohu k mäsu, je tiež vhodná na sendviče, pizzu a cestoviny. Karamelizovaním sa cibuľka zbaví pálivosti a dostane jemnú sladkastú chuť.



Foto: Shutterstock

Na kľučky aj boľavé hrdlo

Cibuľa je však univerzálnou surovinou nielen v kuchyni, ale aj v domácnosti a pri rôznych zdravotných problémoch.

Čistenie a leštenie kovu: Surová cibuľa je skvelým pomocníkom na čistenie kovových povrchov, napríklad riadu, príboru alebo kľučiek. Nakrájajte polovicu cibule a potrite ňou povrch, ktorý chcete vyčistiť. Kyseliny a sírové zlúčeniny v cibuli pomáhajú odstraňovať škvrny a nečistoty.

Ošetrenie drobných poranení a uštipnutí: Surová cibuľa je známa svojimi protizápalovými a antibakteriálnymi vlastnosťami. Ak máte drobné škrabance, popáleniny alebo vás uštipol nepríjemný hmyz, priložte polovicu cibule priamo na postihnuté miesto, čo môže pomôcť znížiť bolesť a opuch.



Foto: Shutterstock

Cibuľový obklad: Pri suchom kašli alebo bolestiach hrdla si priložte na hrudník alebo krk cibuľový zábal. Cibuľu rozmixujte, zmiešajte s kokosovým alebo olivovým olejom, naneste na boľavé miesto, prekryte potravinovou fóliou a uterákom alebo šatkou a nechajte pôsobiť. Od príznakov prechladnutia pomôžu plátky cibule priložené na chodidlo. Zabaľte si nohy do potravinovej fólie, natiahnite ponožky a nechajte pôsobiť cez noc.

Cibuľový sirup: Ak vás trápi kašeľ či nádcha, uvarte si zázračný cibuľový sirup a užívajte ho dvakrát denne. Zvyšnú polovicu cibule pokrájajte nadrobno a pridajte polievkovú lyžicu medu. Zmes nechajte odstáť dovtedy, kým sa z cibule nevylúhuje šťava.

Cibuľový čaj: Rovnako vás postaví na nohy aj cibuľový čaj. Jeden z najúčinnejších ľudových receptov proti kašľu a nachladnutiu si pripravíte za pár minút, napríklad podľa tohto receptu.





ANKETA: Odkladáte načatú cibuľu do chladničky?

69,2%



30,8%







Diskusia k článku







 



TOPlist