Foto: Pravda - Ivan Majerský
Tých je habadej. Dobrých i menej dobrých. Spomienky sú ako čistá rieka plná rýb. Akurát, že občas, rok čo rok, niekto vodu v nej otrávi...
A sme pri rybách. Na Vianoce ste mali na tanieri kapra. Nuž a na Silvestra, na Nový rok by na stole už nemal kraľovať. Budeme sa držať pranostík a všetko, čo má nohy, krídla, plutvy v ponuke dňa nebude. Vraj preto, aby nám šťastie neuletelo, nezutekalo, neodplávalo!
Tradícia je tradícia. Väčšina z nás si bude pochutnávať na údenom bravčovom mäse. Krkovička, stehno, pliecko, rolka. So zemiakovým šalátom, pečenými zemiakmi, šošovicovým prívarkom. Áno, nebojte sa šošovice. Je zdravá, chutná a navyše (vraj) prináša celý rok bohatstvo a šťastie...
Ako pubertiak som trávil pár „Silvestrov“ u mojej kochanovskej babky na Považí. Tam sa posledný deň roka podávala slivková omáčka s hubami. Bola v nej domáca smotana a „povidla“. Údené bravčové nesmelo chýbať a čerstvý ražný chlieb bol samozrejmosťou...
Na východe krajiny rozvoniavali holúbky a makové opekance. V našej rodine nikdy neboli na tanieri. Skúsil som ich až teraz. Z Prešova som si priviezol pár balení „bobaliek“ z raslavickej pekárne. Boli zamiesené s bravčovou masťou a pripravené podľa originálneho receptu. Obaril som ich horúcou vodou, scedil, polial roztopeným maslom, posypal mletým modrým makom a pokvapkal agátovým medom. Bolo to prekvapivo chutné.
Urobím si repete aj na Silvestra a otvorím si fľašu nášho červeného. Pôjde o Hrom, ročník 2014...
Diskusia k článku