Fedor Malík:
Mrkvový koláč

Fedor Malík, 12. novembra 2013     2 minúty čítania

Druhé a doplnené vydanie Kuchárky z kysáčskeho receptára, zostavené Elenou Šrankovou, je beznádejne rozchytané.


Foto: Pravda - Ivan Majerský

Môjmu priateľovi Mirovi Demákovi, slovenskému prozaikovi zo Starej Pazovy, sa horko–ťažko ušiel jeden exemplár. Požičal mi ho so zdvihnutým prstom. Do týždňa musí byť knižka späť! Ešte v ten večer som sa do nej pustil, listoval som v nej a za horúca kul staré i nové dolnozemské recepty. Je ich tam dobrá stovka. Proja, gibanica, rejteše, herovky, bagáne, geledine, pity, zebričky, šúsťovníky... Kniha vonia a pri jej čítaní sa zbiehajú slinky na jazyku. Čo by tak bolo pre vás zaujímavé, na čom by ste si „pošmákli“?

Nevyberal som dlho a dúfam, že som vybral dobre. Je jeseň, v záhradkách kopeme koreňovú zeleninu a mrkvy je toľko, že nevieme, čo s ňou. Urobme si teda mrkvový koláč! Na prípravu cesta budeme potrebovať štyri vajcia, 300 g kryštálového cukru, pol kila nastrúhanej mrkvy, 100 g mletých orechov, 200 g polohrubej múky, po dva balíčky vanilínového a kypriaceho prášku, štipku jedlej sódy. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a pridáme doň, vrátane žĺtkov, vymenované ingrediencie. Všetko dobre premiešame a premiestnime na pomastený a pomúčený plech. Koláč pečieme dobrú polhodinku pri 170–180 °C. Po miernom vychladnutí jeho povrch „ošetríme“ čokoládovou polevou.

Ku koláču pochlipkávame dobre vychladené ľadové víno...



Diskusia k článku







 



TOPlist