
Foto: Pravda - Ivan Majerský
Vianoce, Nový rok, Traja králi a Hromnice máme za sebou. Po Matejovi, ktorý veští nástup jari, prichádza predpôstna posledná fašiangová nedeľa a potom šesť pôstnych nedelí. Šiesta sa nazýva „kvetná“…
Fašiangy, to je čas veselosti a dobrého, sýteho jedla. Jedlá pripravované na tuku, na masti – fánky, pampúchy, božie milosti, záviny také aj onaké, zabíjačkové jedlá. Pripravte si pankreolan a žlčníkové čaje. (Fašiangy, fašiangy, môj milý pane, dajte mi slaniny ako dve dlane.)
Nedávno som vám predstavil takmer storočnú kuchársku knihu V. Hӧschlovej – Přímej „Vaříme bez masa“ (Kuchařská kniha pro zdravé i nemocné) od pražského vydavateľa A. Neuberta (1935). Išlo o jednu z najúspešnejších kuchárok z čias prvej Československej republiky.
Študujem a hodnotím recepty na sladkosti, ktoré som nemal nikdy tanieri. Poznáte sladké opečenky (smaženky), sladkú mrkvovú omeletu, jablkové „svítky“? Ale tiež figovú bublaninu, datľové rezy, rebarborový závin, gaštanové souflé (nákyp)? Ale tiež špenátový puding, pšenično – citrónovú bábovku, hrozienkové sendviče, šípkové lízatka, pusinkové reťaze, luhačovické praclíky, karlovarské kolieska?
Nuž a napokon recept. Gastropis na mriežkový koláč, ktorý v starej Modre pekávali naši susedia Gutmannovci. Múka, maslo, žĺtky, kyslá smotana, štipka soli, mleté mandle, varené jablká.
Vymieste cesto, dajte ho na vymastený plech a z druhej jeho časti vyvaľkajte tenké pásiky. Vrch cesta ošetrite jablčno – mandľovou plnkou a jeho povrch prikryte do kríža pásikmi cesta. Koláč potrite vajcom, poprášte cukrom a upečte do zlatova. Receptovú gramáž nemám. Zostala kdesi v pozostalostiach Gutmannovcov v nemeckom koncentračnom lágri...
Diskusia k článku