Fedor Malík:
Morušový koláč

Fedor Malík, 30. júla 2019     2 minúty čítania

Od čias, ktoré si ani nepamätáme, existovali (nielen) pod Malými Karpatmi dva druhy ovocia. Zimné aj letné.



To „zimné ovocie" bolo na báze bielkovín a tukov, nuž a to letné (bez úvodzoviek) bolo produktom fotosyntézy. Tá je iniciátorom, tvorcom substancií, ktoré milujú deti, ale aj dospeláci. Pokiaľ nemáme cukrovku, jednoducho milujeme jednoduché cukry. Šesť– aj dvanásťuhlíkaté. Glukózu, fruktózu, sacharózu...

Je leto a vykročíte do vašej záhrady. Stačí sa len načiahnuť a hneď máte plnú misku sladkých letných dobrôt. Čo ovocie, to lahoda. Slasť plná vôní, sladkokyslých chutí a vitamínov. Všetko dozrieva v čase odchádzajúcich dní. Začali sme jahodami, pokračovali čerešňami, višňami. A už sú na kriakoch ríbezle, čierne, červené, biele, egreše také aj onaké. Horské maliny vám ozobali vaše záhradné drozdy a tie potvory sa už púšťajú aj do plodov moruše.

Hovorím a píšem o moruši trnavskej, vzácnom to strome s chutnými plodmi. U nás v Modre moruša v chotári rastie len ojedinele. Má skôr rada naše záhrady a ľudské príbytky. Rastie však veľmi, veľmi pomaly a preťažko sa v našej chudobnej pôde ujíma. Keď však zarodí, bože, to je radosti. Oberá sa však namáhavo. Najlepšie je odstrihovať jej plody manikúrovými nožničkami. Litrovú misku nenaoberáte skôr ako za hodinku.

Moruše opláchnite vodou, trochu osušte a posypte nimi vrch vykysnutého a tvarohom potretého cesta. Cesto musí byť nadýchané a tvarohová plnka rozmiešaná s vanilkovým cukrom a so sladkou smotanou. Morušový osúch pečte v rúre pri 160 °C slabú hodinku. Keď je povrch zlatistý, je hotovo.

Koláč sa konzumuje za tepla a zapíja sa morušovo–citrónovou limonádou. Je to dezert – letná dobrota, s akou sa v našom svete rýchlej gastronómie stretávate dnes už len málokedy a málokde...



Diskusia k článku

marienka44
Ďakujem za pekný článok. Chýba už len presný recept na cesto, tvaroh... :-)
hubata
Moruša voľakedy trónila v každom dedinskom dvore nad hnojiskom
a to z praktických dôvodov: čierna zafarbila všetko naokolo a keďže zrelé plody postupne opadávajú, šancu dostali husi, kačice a sliepky aby porobili poriadky so zbytkom čo detiská nestačili pojesť. Vydriapať sa na morušu a poriadne ňou zatriasť bola chlapčenská úloha. @Marienka44 - recept na cesto a tvarohovú plnku vieš určite aj naspamäť, veď si dlhoročná dobrá kuchárka a gazdiná.






 



TOPlist