Fedor Malík:
Moravské klopsy

Fedor Malík, 10. mája 2011     2 minúty čítania

Jedlá z mletého mäsa boli, sú a budú „výsadou“ chudobných...


Foto: Pravda - Ivan Majerský

Fedor Malík


Pred polstoročím sme boli biedni takmer všetci. A takmer všetci sme minimálne raz do týždňa mali na tanieri fašírky, sekanú, karbonátky. Obyčajne koncom alebo začiatkom týždňa. Fašírku sme úsmevne nazývali „čo týždeň dal“.

V tom čase som chodil na obedy do bratislavského Charitasu. Bez fašírky sme sa ani len nepohli. Bolo z nej cítiť prepálený tuk a často v jej útrobách boli aj kúsky margarínového papiera. Podobala sa prešporským fašírkam z vyžobraného mäsa, ktoré pripravovala kedysi hrbatá Elfrída. Pozri Recepty z mletého mäsa Doktor Ševčovič, autor knihy Z kuchyne starého Prešporka, ju považoval za veľmi zdatnú kuchárku... Zabudnime na nechutné fašírky zašlých čias a skúsme si z mletého mäsa pripraviť čosi lákavejšie. Navrhujem moravské klopsy v smotanovej omáčke.

Mleté mäso osolíme, okoreníme a prepracujeme do formy slepačieho vajca. Klopsy opečieme na oleji a podusíme ich na panvici s cibuľou, koreňovou zeleninou a masoxovým vývarom. Potom ich vyberieme a ponecháme v teplej rúre.

Do výpeku pridáme kyslú smotanu, hmotu rozmixujeme a zahustíme ju. Klopsy s omáčkou podávame so žemľovou knedľou a pohárom vychladeného bieleho pinotu. Ak by bol s ním problém, uskromnite sa. Otvorte si fľašu slovenského Rulandského bieleho...




Diskusia k článku

hubata
Protestujem pán Malík proti tomu že v Charitase ste pravidelne vo fašírke nachádzali margarínový papier, predsa vtedy boli veľmi prísne normy, mohli ste si vybrať aj inú blízku jedáleň, kuchyne sa kontrolovali, brali sa vzorky napr. z dosky na mäso, personál musel mať zdravotný preukaz. Ak myslíte Charitas pri Rempe - tak tam chodilo pol Bratislavy a lístky sme si všelijako zháňali. Ďalšou obľúbenou bola vegetariánska jedáleň na Leningradskej. Myslíte že dnes čo jete po čínskych alebo talianskych reštauráciách a o ich hygiene by sa dalo hovoriť pretože je všetko drahé a šetrí sa na tom čo oko hosťa nevidí: voda, elektrika, saponáty, upratovačka, priestory, pomocné sily......

odľa vtedredsa y boli prísne zdravotné a aj
alena45
nepovažujem sa za chudobnú ani bohatú, ale mleté mäso si pripravujem sama, najmä kvôli lasagniam, grilovaným karbonátkom, koložvárskej kapuste a pod. Mleté mäso považujem za lepšie stráviteľné a moja mama ocení najmä to. že sa jej lepšie pohryzie. Knihu Z kuchyne starého Prešporka som dostala raz na Vianoce a čítala sa naozaj super.
kuchticka
@hubata , s tou hygienou, najma v cinskych restauraciach je to skutocne prinajmensom pochybne. A to, co vsetko do potravin spracuju (odpad), to bych nikdy jest nemohla. Vyhybam sa vsetkym takym restauraciam - cinske, vietnamske - vsjo jedno.
kuchticka
Pan Malik, ale tie klopsy su urcite dobre a takto v smotanovej omacke iste vynikajuce. Skusim niekedy.
modrykamen
To boli jedlá. V Smažienke v Košiciach 200gr zemiakového majonézového šalátu za 2,20 Kčs a jedna fašírka za 2,80. Jedlo ako vyšité pre študenta v 60-tich rokoch. Fašírka priamo predo mnou upečená. Nebolo tam odsávanie ale chygiena bola veľmi dobrá.
hubata
V Bratislave chodili študáci do Mliečneho baru - dnes už aj ten názov mi je smiešny ....... aký paradox bar - ale mliečny! Bryndzové halušky tam myslím že stáli 2,20 a k tomu kyslé mlieko alebo acidko. Vtedy boli takéto bufety na každom kroku: takmer v každej Rybe sa dalo kúpiť niekoľko druhov šalátov, bufety ponúkali na tenko nakrájaný salám, šunku, peny, obložené taniere, aspik, varené párky, klobásky, zabíjačku, kyslé ryby, obložené chlebíčky, ale aj sladké: puding, tvarohový krém, alebo len chlieb s nejakou bryndzovou nátierkou. Na výber boli aj hlavné jedlá: segedínsky guláš, knedlo-vepřo-zelo, sviečková, držková, guláš..... . Takéto kútiky boli napr. aj v predajni s pečivom a k všelijakým koláčom, vianočke, bábovke sa pilo kakao, biela káva, mlieko alebo aj čaj s mliekom. Ani sme netušili že existuje nejaký McDonalds, hot-dog alebo hamburger......
mata3636
@hubata - trošku ti budem oponovať s tou kvalitou jedál v časoch minulých. som vyučená kuchárka, školu som skončila v roku 1990 a odvtedy v tomto obore pracujem. mala som dve výborné kolegyne /už sú na dôchodku/ a tie mi porozprávali kopec príhod, čo a ako sa predtým robilo. spomeniem len jednu, dosť drsnú: prišla do reštiky kontrola, dali si tvarohovú žemľovku. keď sa preukázali dokladom, že sú z hygieny, išli do kuchyne, že žemľovku prevážia. a vtedy si jedna z hygieničiek všimla, že v žemľovke je šváb. to ale šéfkuchárka nepripustila, tvrdohlavo tvrdila, že je to hrozienko. tak jej tá hygienička povedala, že nech ho teda zje, keď je to hrozienko. a ona ho zjedla!! hygieničky že skoro skolabovali a bolo po kontrole, všetko bolo ok. no a tá šéfkuchárka potom niekoľko dní pri spomienke, čo zjedla, grcala.
aj zelené mäso sa premývalo v octe a potom z neho varilo. nehovorím, že to bolo pravidelne, ale stalo sa. postupom času sa to ale zlepšilo, reštaurácií pribúdalo, nedalo sa takto variť a aj "staré gardy" odišli do dôchodku - ťažko je totiž niekoho po 30. rokoch presvedčiť, že je niečo zlé. ale ani teraz to nie je bohviečo, v tom máš pravdu, hubata. rajón je pekný, samý kvietok, sviečka a vzadu humus, špina, mastnota. keby to zákazníci videli, neviem, neviem. a je to presne preto, ako si napísala: majiteľ šetrí za každú cenu - "veľa vody spotrebujete! už zasa vám treba jar?! sanitačný deň? načo? ostanete o hodinu dlhšie v robote a upracte si!". je to bieda. nehovorím, že je to tak všade, ale ja som mala na takéto reštiky minulý rok "šťastie". bola som totiž nezamestnaná a v 5 reštikách som bola na jeden deň na skúšku. katastrofa, všetkých 5! fakt, keby toto videli hostia, utečú. aj ja som utiekla, v takých podmienkach sa nedá robiť. nakoniec som skončila v materskej škôlke - tu je kľud, poriadok, pohoda
hubata
@mata3636 určite máš pravdu, aj ti verím tie príhody ale sama si pripustila že šéfkuchárka radšej zjedla švába ako hrozienko - lebo sa bála mastnej pokuty za nedodržanie hygieny - teda by bola potrestaná. A o to mi v článku pána Malika išlo že boli prísne hygienické kontroly: ale si počula že by dnes dostala nejaká reštaurácia pokutu za hygienu alebo len to že boli v nejakej reštaurácii hygienici??? Myslíš že dnes tam nie sú šváby, mravce, potkany, myši? Lenže na rozdiel od minulosti bola okamžite nariadená deratizácia, dnes kto ju nariadi a komu? A o tom som písala p. Malíkovi ..........
pivonka
V mliečnom bare oproti Deke predávali jahodový kokteil. Kto chcel, pridali aj malý štamprlík rumu. Bol taký vynikajúci, že keď som ho priložila k ústam, nebola by som ho odtrhla, ani keby strieľali. Dnes sa už nedá urobiť, lebo tam išiel sirup a dnes sú sirupy samá chémia, farbivo.
mata3636
@hubata máš pravdu. dnes sa majitelia zo všetkého vykrútia. ja som mala to šťastie, že som skoro 16 rokov robila v reštaurácii, kde sa na poriadok dbalo. aj tam boli šváby, ale reagovalo sa hneď a vyhubili sme ich. aj potkany sa objavili, deratizácia hneď na druhý deň. na to bol šéf ras. preto som aj bola šokovaná, keď som si vyskúšala, ako to ide v iných reštikách. ale každý si dovolí zájsť tam, kam mu je dovolené. máš pravdu, kontrolné orgány by mali byť prísnejšie. ale tu sa len o všetkom rozpráva, z nejakého prípadu sa urobí haló na pár dní a potom zasa všetko ide do zabudnutia a nič sa nevyrieši. škoda reči :))






 



TOPlist