Miroslav Buľovský:
Aj v jedle platí, že v jednoduchosti je krása

Nora Krchňáková, TV Varecha, 7. novembra 2021     5 minút čítania

Organizátor charitatívnych projektov a športovec Miroslav Buľovský najradšej varí jedlá, ktoré sú jednoduché na prípravu a je zase tie, ktoré sú jednoduché na strávenie.



Pre Miroslava Buľovského je varenie relaxom, v TV Varecha pripravil špeciálnu tekvicovú polievku.

Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Miroslav Buľovský patrí medzi výrazné osobnosti slovenskej scény benefície. K organizovaniu charitatívnych projektov ho priviedol jeho životný príbeh. Pred rokmi zažil životný pád na dno, a keď mu bolo naozaj najťažšie, tú správnu cestu a prístup k životu mu ukázali hendikepovaní ľudia. Od roku 2006 pomáha prostredníctvom svojho občianskeho združenia Parasport24, ktoré má na konte množstvo akcií.

Ste organizátorom mnohých podujatí a podporujete hendikepovaných ľudí. Stíhate si popri tom variť?

Samozrejme, je to pre mňa veľký relax. Varím veľmi rád. Keďže robíme akcie pre ľudí, ktorí potrebujú lásku, tak to má aj spojitosť. Alebo ako sa hovorí, že láska ide aj cez žalúdok ;)

Uvarili ste nám fajnovú tekvicovú polievku. Kde ste sa ju naučili?

Naučil ma ju náš šéfkuchár z hotela Jasoň, ktorý vediem. Je to polievka, ktorá pochádza z jednej michelinskej reštaurácie v Nemecku. Osobne mám rád varenie pod heslom „v jednoduchosti je krása“.

Čo najradšej varíte a ako vyzerá zoznam vašich obľúbených jedál?

Najradšej varím jedlá, ktoré sú jednoduché na prípravu a jem zase také jednoduché na strávenie. Som za zdravé stravovanie, čo znamená ráno ovocie, niečo ľahšie, aspoň päť malých jedál za deň a večer to nepreháňať. Ale netreba sa báť ani tataráku, takéto jedlá posilňujú imunitu.

Viete navariť aj tradičné slovenské jedlá? Ste zo stredného Slovenska, odkiaľ ich pochádza niekoľko.

Veľmi sa do toho nepúšťam. Ale za tradičné by som považoval aj moje asi najobľúbenejšie jedlo. Čerstvý domáci chlieb s domácim maslom, domáca paradajka a všetko mierne posoliť.

Ste športovec, strážite si, čo jete?

Jem to, na čo dostanem chuť, lebo to, na čo máte chuť, ide z vášho vnútra, a to predsa treba počúvať. Platí to v jedení, aj v čomkoľvek, čo robíte. Ja počúvam, čo mi telo šepká – a zatiaľ ma nesklamalo. Počas akcií jem najmä ovocie, lebo nezaťažuje organizmus a je tam veľa cukru. Niekedy po niekoľkodňovej akcii schudnem aj tri kilogramy, ale potom sa rýchlo vrátim späť na svoju stabilnú váhu.

Ako sa vám darí pomáhať v rámci Parasport24 v tomto náročnom pandemickom období? Čo všetko ste stihli?

Paradoxne v tomto období pomáhame najviac. Darí sa nám zarobiť si vlastné financie, s ktorými neskôr pomáhame. Do konca septembra tohto roka to bolo 30 000 eur. Zorganizovali sme 14. ročník našej najväčšej akcie Parasport24 tour a do konca roka minimálne ešte jednu akciu stihneme.

Aké projekty aktuálne pripravujete a na čo sa najviac tešíte?

Pripravujeme desiate pokračovanie projektu Hudba bez bariér a 15. ročník Parasport24 tour 2022. Najviac sa teším z dokončeného projektu pre hendikepovaného Roba Balušíka, ktorému sme pomohli získať 60–tisíc eur na špeciálnu úpravu auta. Aktuálne začínam s písaním knihy aj o tom, ako v roku 2006 vzniklo naše občianske združenie a čím všetkým sme si prešli. Ako sa ma ľudia na začiatku pýtali „Prečo to robíš?“ a ako sa teraz pýtajú „Ako si to dokázal?“



Pozrite si videorecept, ktorý Miroslav Buľovský nakrútil v TV Varecha:




Textovú verziu videoreceptu nájdete TU:










Diskusia k článku







 



TOPlist