Foto: archív Miloša Mikuša
Varenie v prírode nás vracia státisíce rokov dozadu k našim prapredkom, ktorých evolučný progres sa pripisuje aj úprave potravín teplom vrátane opekania mäsa. To však prinieslo nielen viac živín, ale aj viac splodín pochádzajúcich z dymu alebo z horenia tuku v ohni. Tieto potenciálne karcinogénne látky sa musia z tela odstrániť, detoxikovať. Predpokladalo sa, že aby sme prežili, došlo k posilneniu prirodzených „detox“ mechanizmov v tele našich predkov.
Výskum z posledných rokov však ukázal úplný opak. Došlo k mutáciám v našich génoch, ktoré umožnili tolerovať tieto škodlivé zlúčeniny. A to preto, aby mal náš organizmus viac času bez paniky ich neutralizovať a vylúčiť.
Hoci sme geneticky prispôsobení na konzumovanie na ohni upraveného jedla, neznamená to, že náš organizmus vydrží všetko. Pre zdravú úpravu jedla by sme mali poznať zásady správneho grilovania a aj tu platí: „Všetko s mierou!“
Diskusia k článku