Miloš Mikuš:
Varíme na chalupe či v záhrade

Doc. RNDr. Miloš Mikuš CSc., vedec s vareškou a pohárom vína, autor kuchárskych kníh, 22. júla 2021     3 minúty čítania

Teplé leto, to je čas, kedy sa časť nášho každodenného varenia presúva do exteriéru – do záhrady, chaty či do voľnej prírody. Časť jedál sa pripravuje na grile, nad ohňom či v pahrebe.



Foto: archív Miloša Mikuša

Varenie v prírode nás vracia státisíce rokov dozadu k našim prapredkom, ktorých evolučný progres sa pripisuje aj úprave potravín teplom vrátane opekania mäsa. To však prinieslo nielen viac živín, ale aj viac splodín pochádzajúcich z dymu alebo z horenia tuku v ohni. Tieto potenciálne karcinogénne látky sa musia z tela odstrániť, detoxikovať. Predpokladalo sa, že aby sme prežili, došlo k posilneniu prirodzených „detox“ mechanizmov v tele našich predkov.

Výskum z posledných rokov však ukázal úplný opak. Došlo k mutáciám v našich génoch, ktoré umožnili tolerovať tieto škodlivé zlúčeniny. A to preto, aby mal náš organizmus viac času bez paniky ich neutralizovať a vylúčiť.

Hoci sme geneticky prispôsobení na konzumovanie na ohni upraveného jedla, neznamená to, že náš organizmus vydrží všetko. Pre zdravú úpravu jedla by sme mali poznať zásady správneho grilovania a aj tu platí: „Všetko s mierou!“

Recepty Miloša Mikuša vhodné na varenie vonku:











Diskusia k článku

stemar
Skvelé recepty a ešte zo skvelejších surovín. Rozhodne vyskúšam, ale aj si uložím do svojej zbierky receptov.






 



TOPlist