Foto: Pravda
Fedor Malík
Nakoniec mi zostali len dva termíny: „mu van“ a kuracie prsia. „Mu van“ je sladká thajská bravčovina. Bravčové mäso však dnes nevaríme. Sviňu som jednoducho vymenil za kura. A dobre som urobil. Pozri recepty na Dobroty z kuraciny Je to zdravšie, voňavejšie i chutnejšie. Nuž a z kuraciny sú najlepšie prsia. O tom niet pochýb. Musia byť však čerstvé a nie zmrazené. Starostlivo som ich opláchol a v ľanovom obrúsku poutieral.
V kastróliku mi už zovrela voda. Vložil som ich do nej a pridal za hrsť letnej zeleniny. Mrkva, kaleráb, hrášok. Pridal som trochu soli a prsia pol hodinky povaril na miernom ohni. Potom som ich nechal vychladnúť, nakrájal na rezance a premiestnil do hlbokej panvice.
Pridal som pár plátkov masla, trochu škorice, kurkumy a za hrsť kociek ananásu. Zvýšil som plameň a celkom na záver som do tejto horúcej dobroty pridal tri polievkové lyžice domáceho medu. O pár minút rozvoniavala celá kuchyňa.
Medové prsia som podával s „basmati“ ryžou a v pohári som mal tiež mimoriadne. Jurigov Ausbruch. Ausbruch je samotok a rodoľub Ferdiš Juriga bol kňazom vo Vajnoroch.
Vajnorskí vinári na jeho počesť nedávno vyrobili tisíc fliaš tejto zabudnutej malokarpatskej vínnej špeciality. Už ste ju koštovali?
Diskusia k článku