Fedor Malík:
Medové prsia

Fedor Malík, 19. júla 2011     2 minúty čítania

Mrzuté letné ráno...


Foto: Pravda

Fedor Malík


Tmavá obloha, vytrvalý dážď, nepríjemný vietor. Naťahoval som sa v posteli a hral s kľúčovými slovami pre dnešný stĺpček. Preosieval som recepty, tvoril kombinácie, selektoval suroviny.

Nakoniec mi zostali len dva termíny: „mu van“ a kuracie prsia. „Mu van“ je sladká thajská bravčovina. Bravčové mäso však dnes nevaríme. Sviňu som jednoducho vymenil za kura. A dobre som urobil. Pozri recepty na Dobroty z kuraciny Je to zdravšie, voňavejšie i chutnejšie. Nuž a z kuraciny sú najlepšie prsia. O tom niet pochýb. Musia byť však čerstvé a nie zmrazené. Starostlivo som ich opláchol a v ľanovom obrúsku poutieral.

V kastróliku mi už zovrela voda. Vložil som ich do nej a pridal za hrsť letnej zeleniny. Mrkva, kaleráb, hrášok. Pridal som trochu soli a prsia pol hodinky povaril na miernom ohni. Potom som ich nechal vychladnúť, nakrájal na rezance a premiestnil do hlbokej panvice.

Pridal som pár plátkov masla, trochu škorice, kurkumy a za hrsť kociek ananásu. Zvýšil som plameň a celkom na záver som do tejto horúcej dobroty pridal tri polievkové lyžice domáceho medu. O pár minút rozvoniavala celá kuchyňa.

Medové prsia som podával s „basmati“ ryžou a v pohári som mal tiež mimoriadne. Jurigov Ausbruch. Ausbruch je samotok a rodoľub Ferdiš Juriga bol kňazom vo Vajnoroch.

Vajnorskí vinári na jeho počesť nedávno vyrobili tisíc fliaš tejto zabudnutej malokarpatskej vínnej špeciality. Už ste ju koštovali?




Diskusia k článku

kuchticka
Pan Malik, k vam by som sa rada nechala pozvat na taky madovy obed. Iste to chutnalo vynikajuco. Basmati ryzu pouzivam stale, nie ziadnu inu. Je draha, ale ako pekne rozvoniava! Cely dom prevonia tato skvostna indicka dobrota.
marta5
Tu ryžu som ešte nechutnala,dakujem za skvelý recept,určite ho skúsim a ryžu kúpim ,aj u nás dnes prší .ja varím ríbezľový lekvár.Recept som dostála včera-umyté ríbezle neodstopkované odvažíť,dať variť na 10 min.precediť cez gázu,pridať cukor /na 1 kg ríbezle-1/2 kg cukru a variť dalšich 20 min.Ponalievať ,uzavrieť a sterilizovať.Vyskúšané a hlavne rýchle.
hannah22
Pán Malík , veľmi dobre sa to číta a iste aj dobre chutí, k tomu dobré vínko, nech sa darí aj naďalej..... :))






 



TOPlist