Foto: Archív Martina Miklošíka
No keď sa Martina Miklošíka opýtate, ako by charakterizoval svoje varenie, povie vám, že varí jedlá z jednoduchých lokálnych surovín, len inak. V praxi to potom vyzerá tak, že mrkvový tatarák, ktorý servíroval na Zimnom festivale jedla, doslova svojou delikátnou chuťou ohúril. Navyše hostia podujatia jeho trojchodové vegetariánske menu označili za to, ktoré najviac prekvapilo nezvyčajnou chuťovou variáciou.
Martin však nie je nijakým kuchárskym uchom. Vyzerá síce veľmi mlado, minimálne 10 rokov však patrí medzi absolútnu slovenskú kuchársku elitu.
Rodák zo Serede, ktorý nastúpil po hotelovej škole do bežnej vidieckej reštaurácie, ale chcel pripravovať „malé porcie na veľké taniere“, odišiel na skusy do Bratislavy. Tu prešiel tvrdou školou pod vedením Pavla Pospíšila, slávneho kuchára s hviezdou od Michelina.
Najprv pod jeho taktovkou a potom sám šéfoval dlhé roky bratislavskej reštaurácii Liviano. Keď zanikla, presídlil sa v Petržalke o kúsok bližšie k mestu, dovtedy vznikajúcej reštaurácie Bistronomy.
Keďže otvorili krátko pred druhým lockdownom, učil sa aj tu novým veciam – ako robiť špičkovú kuchyňu do „škatuliek“, aby nová reštaurácia niekoľkomesačné zatvorenie prežila. Čo sa podarilo, na radosť všetkých priaznivcov jeho kuchárskeho umenia.
Diskusia k článku