Majstri varešky:
Zuzana Sisáková a jej domácka kuchyňa (3)

Zuzana Sisáková, šéfkuchárka zážitkovej reštaurácie Víno a Tapas v Poprade a spoluautorka projektu LadyChef, 24. januára 2021     3 minúty čítania

Tentoraz som vybrala recepty, ktorých príprava je naozaj jednoduchá. Zvládne ich aj menej skúsená majsterka či majster kuchyne, ale výsledok prinesie všetkým členom domácnosti určite veľa potešenia.



Foto: Richard Gerényi

Napríklad vtáčie mlieko. Tí skôr narodení si ho pamätajú ako maškrtu svojho detstva. Potom u nás upadlo do zabudnutia, ale v mnohých vyhlásených svetových reštauráciách je tento pôvodne francúzsky recept stále na dezertných menu. V poslednom období zažíva čoraz víťaznejší návrat aj na Slovensku. Jeho príprava je pritom jednoduchá, takže si môžete dopriať kúsok klasickej svetovej gastronómie aj u seba doma.

Alebo žemľovka, pre mnohých ďalšia chuť detstva. Žemľovka môže byť delikatesa a potešiť aj náročných stravníkov. Dúfam, že z tejto určite nenechajú na tanieri ani kúsok. Pritom jej príprava nie je nijaký kumšt.

Do tretice som pridala návod na domáci chlieb, ale taký, aby ho zvládli aj začiatočníci. Upiecť si vlastný chlieb má niekoľko výhod. Presne viete, čo v ňom je, nijaké aditíva, je chutný, dlhšie vydrží (ak ho nezjete) ako chlieb z obchodu. V súčasnosti však pribudol aj iný rozmer – hygienický. Pretože – viete, koľkými rukami prešiel chlebík, kým sa dostal na pult predajne, v ktorej si ho kúpite?

A čo naň? Napríklad avokádovú nátierku. Aj pri nej platí pravidlo – rýchla príprava, veľký efekt. Navyše má viac využití. Takže vám želám dobrú chuť!

Recepty, ktoré nevyžadujú veľa námahy, ale prinesú veľa potešenia podľa Zuzany Sisákovej:










Diskusia k článku







 



TOPlist