Vtáčie mlieko
šéfkuchárka zážitkovej reštaurácie Víno a Tapas v Poprade, spoluautorka projektu LadyChef, 22. januára 2021
Foto: Shutterstock.com
porcií
príprava
Suroviny
Krém: | |
500 ml |
|
125 g |
|
6 ks |
|
1 ks (môžeme nahradiť 1 vanilkovým cukrom) |
|
Snehové halušky: | |
6 ks |
|
125 g |
|
2-3 l (na varenie halušiek) |
|
Postup
-
1
Vanilkový struk pozdĺžne narežeme a pomocou noža vyberieme semienka. (Struk bez semienok nevyhadzujeme – vložíme ho do uzavretej nádoby s kryštálovým cukrom a takto si vieme pripraviť domáci vanilkový cukor). Žĺtky rozmiešame v mlieku, pridáme cukor a vanilkové semienka. Za stáleho miešania (aby v kréme neboli hrudky) uvaríme krém. Keď je dostatočne hustý, odstavíme ho a hneď ho môžeme preliať do servírovacej misy, pohárov alebo misiek.
- 2
Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh. Vodu privedieme do varu. Za pomoci dvoch polievkových lyžíc robíme zo snehu väčšie halušky, ktoré dávame do vody. Každú varíme 1,5 minúty z každej strany. Halušiek do hrnca nedáme variť naraz veľa, pretože sa trochu zväčšia. Keďže plávajú na hladine, aby boli uvarené z obidvoch strán, treba ich lyžicou obracať. Snehové halušky vyberieme na tanier a necháme vychladnúť. Potom ich dáme na krém a servírujeme.
- 3
Alternatívne môžeme halušky jemne zmiešať s krémom a tak podávať. Dezert môžeme ozdobiť karamelom, vetvičkou mäty alebo praženými mandľovými lupienkami. Podávame ho pri izbovej teplote, ale rovnako chutný, a navyše osviežujúci, je aj dobre vychladený.
Tiež krém:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Aj ja by som to takto spravila...a už aj idem na to