Vanilkový krém
Vanilkový krém

Vtáčie mlieko

Zuzana Sisáková
šéfkuchárka zážitkovej reštaurácie Víno a Tapas v Poprade, spoluautorka projektu LadyChef, 22. januára 2021
Vtáčie mlieko
Foto: Shutterstock.com
6
porcií
40 minút
príprava

Suroviny

Krém:
500 ml
125 g
6 ks
1 ks (môžeme nahradiť 1 vanilkovým cukrom)
Snehové halušky:
6 ks
125 g
2-3 l (na varenie halušiek)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vanilkový struk pozdĺžne narežeme a pomocou noža vyberieme semienka. (Struk bez semienok nevyhadzujeme – vložíme ho do uzavretej nádoby s kryštálovým cukrom a takto si vieme pripraviť domáci vanilkový cukor). Žĺtky rozmiešame v mlieku, pridáme cukor a vanilkové semienka. Za stáleho miešania (aby v kréme neboli hrudky) uvaríme krém. Keď je dostatočne hustý, odstavíme ho a hneď ho môžeme preliať do servírovacej misy, pohárov alebo misiek.

  2. 2

    Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh. Vodu privedieme do varu. Za pomoci dvoch polievkových lyžíc robíme zo snehu väčšie halušky, ktoré dávame do vody. Každú varíme 1,5 minúty z každej strany. Halušiek do hrnca nedáme variť naraz veľa, pretože sa trochu zväčšia. Keďže plávajú na hladine, aby boli uvarené z obidvoch strán, treba ich lyžicou obracať. Snehové halušky vyberieme na tanier a necháme vychladnúť. Potom ich dáme na krém a servírujeme.

  3. 3

    Alternatívne môžeme halušky jemne zmiešať s krémom a tak podávať. Dezert môžeme ozdobiť karamelom, vetvičkou mäty alebo praženými mandľovými lupienkami. Podávame ho pri izbovej teplote, ale rovnako chutný, a navyše osviežujúci, je aj dobre vychladený.

Recept je zaradený do kategórií:
Dezerty, Na sladko, Krémy, Pudingy, Varené

Diskusia k receptu

45678
Úžasný recept, kedysi som to robila často, halušky zo snehu som varila v mlieku. Ďakujem za pripomenutie:-)
evanaaa
Halušky variť vo vode, tak to počujem, vlastne čítam po prvý raz.....vždy sa varia v tom mlieku, robia sa prvé a až keď sa spraví žĺtková omáčka, dávajú sa do nej povariť.
evanaaa
Opravujem - nie do žĺtkovej omáčky, ale do horúceho mlieka, ešte pred pridaním žĺtkov dávame zavariť bielkové halušky, odložíme na bok a až potom ich vkladáme do hotového......
sovka62
Urcitesa tie halusky nevaria vo vode. Varia sa v osladenom mlieko a ked su vsetky ovarene pridajubsa do mlieka suroviny na krem. Aj pomer vajec a mlieka sa mi nezda spravny. Na pol litra mlieka stacia 2-3 vajcia, inak bolo vela halusiek a malo kremu.
atulienka
Recept patrí medzi moje obľúbené, ešte z detstva v Gabčíkove, v Parku. Veľká dobrota. Tiež sa halušky vyvárali v mlieku. Vajcia boli doma vždy čerstvé a mlieko sa kupovalo tiež domáce v dedine. Je to už vyše 65 rokov, ale s úsmevom si spomínam, že keď sa pýtal náš malý brat Stanko, či bude vtáčie mlieko, vždy sme mu povedali, že len keď sa mamičke podarí podojiť vrabce. A veril nám dosť dlho.
matased
Ja som sa ho nevedela dojesť, keď som čakala dcérku...Vďaka za pripomenutie, určite si ho najbližšie spravím..