Majstri varešky:
Vojto Artz a jeho svieže jarné chute

Vojto Artz, prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a šéfkuchár spoločnosti Metro Slovakia, 30. marca 2021     3 minúty čítania

V rubrike Majstri varešky dávame my profesionáli kuchyne recepty, ktoré si vy náruživí kuchári viete ľahko a nekomplikovane pripraviť sami doma. Tentoraz som sa rozhodol tento zvyk trochu porušiť a ponúkam niekoľko receptov pre náročných, alebo ak chcete, pokročilých domácich kuchárov a kuchárky.



Foto: Dušan Křístek

Sú to jedlá, ktoré nájdete na jedálnych lístkoch špičkových reštaurácií – a teraz, ak máte chuť, dostatok času a guráž, si ich môžete pripraviť sami doma. Ku každému som dal aj návrh na servírovanie, takže vaše jedlo môže nielen tak chutiť, ale aj vyzerať ako vo vyhlásenom podniku. Získate tak možno trochu pohľad do „zákulisia“, čo všetko treba urobiť, aby sa pred vás dostal krásny tanier s chutným jedlom. Teraz to žiaľ v reštauráciách nie je možné, ale hádam sa dočkáme...

Keďže jar je už tu, rozhodol som sa pre jarné recepty. Hoci ide, ako som spomínal, o náročnejšie a sofistikovanejšie veci, všetky sa dajú bez problémov pripraviť doma. Netreba na ne nijaké špeciálne profesionálne technologické vybavenie. Čo treba, je čas a trochu zručnosti.

V kulinárskej terminológii sa často používajú pôvodné francúzske názvy, väčšinou preto, lebo slovenčina ich nevie jednoslovne preložiť. Ale aj za exoticky a tajuplne znejúcimi slovami, ako je velouté, rilettes, demi glace či fáš, sú aj u nás dobre známe a jednoduché postupy. Takže ak sa aj ocitnú v názve či v receptúrach, netreba sa báť, že by ste ich nezvládli. Len s chuťou do toho!

Svieže jarné chute podľa Vojta Artza:











Diskusia k článku







 



TOPlist