Majstri varešky:
(Ne)tradičné sladké pokušenia cukrára Michala Prokopa

Michal Prokop, šéfcukrár a majiteľ kaviarne Suncafé v Bratislave–Petržalke, 22. apríla 2021     3 minúty čítania

Dnes som skombinoval tradičné a známe recepty s menej známymi, resp. receptami, v ktorých som použil dostupné, ale menej tradičné suroviny. O niektorých by vám asi ani nenapadlo, že z nich možno pripraviť vynikajúcu sladkú pochúťku.



Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Napríklad poľníček (valeriánka poľná). Dostať ho vo všetkých supermarketoch a ak ho vidíte v regáli, napadne vám, že sa z neho dá urobiť šalát na iks spôsobov. Ak sa nebojíte experimentovať, poľníček ale môžete použiť aj do koláčov. Pripravil som roládu, kde sa jeho zelená farba výborne hodí. Ale nebojte sa, výslednú chuť dezertu tento šalát či bylina nijako neovplyvní. Tí ktorí ho chutnali, vedia, že má neutrálnu chuť. Len cesto, kam sme ho pridali, bude krásne zelené. Koniec koncov, zelená je farba jari, tak prečo si „neozeleniť“ aj niektorý z dezertov.

Zelená je aj odroda jabĺk, ktoré som použil na prípravu jablkového zákuska. Na zvýraznenie ich chuti sa výborne hodí bergamotová šťava. U nás je skôr známa bergamotová silica, ale bergamotová šťava, ktorá sa získava z ovocia, ktoré je niečo ako kríženec citróna a limetky, dodá plnke do koláča výbornú sviežosť.

Kto má radšej klasiku, preňho som pripravil čokoládovú penu, len možno s trošku iným postupom, ako poznáte. Ide o dezert, ktorý môžu jesť aj ľudia s neznášanlivosťou na lepok.

Štvrtý dezert by sme mohli označiť ako „zero waste“, teda „bezodpadový“. Pretože v ňom využijeme prezreté banány, ktoré väčšinou už vábne nevyzerajú a nie sú hitom medzi chutnými potravinami, aj keď im nič nie je. Banánový chlebík ale poteší každého, kto má rád sladké. Takže dobrú chuť!

(Ne)tradičné sladké variácie podľa Michala Prokopa:








Diskusia k článku







 



TOPlist