Magická korenina:
Objavte kardamóm, hodí sa takmer všade – od rannej kávy až po luxusnú večeru

Jana Klimanová, dnes 06:00     6 minút čítania

Ešte ste ho v kuchyni nikdy nepoužili? Dajte mu šancu, táto exotická korenina sa s našimi tipmi a trochou fantázie môže stať jednou z vašich najobľúbenejších.



Foto: Shutterstock

Kardamóm je jedným z najstarších, a po šafrane a vanilke aj najdrahších, korení sveta. Jeho pôvod treba hľadať v Indii, kde je dodnes symbolom prosperity a pohostinnosti. Používa sa pri svadbách, náboženských obradoch a využíva ho aj ajurvéda. V arabských krajinách je často súčasťou kadidla, ktoré symbolizuje pohostinnosť.

Starovekí Egypťania zvykli žuť struky kardamómu na bielenie zubov a osvieženie dychu. V starovekom Grécku a Ríme zasa používali kardamóm na výrobu parfumov.



Foto: Shutterstock

Kardamóm sa vyskytuje v dvoch hlavných odrodách: Elettaria (zelený kardamóm) a Amomum (čierny kardamóm). Zelený kardamóm, ktorý rastie v južnej Indii, na Srí Lanke a v Guatemale, je menší, ale intenzívne vonia. Čierny a drahší kardamóm, pôvodom zo subhimalájskych oblastí, je väčší a má údenejšiu chuť.

Ak využiť kardamóm pri varení

Karí a polievky: V indickom a thajskom karí sa kardamóm často kombinuje s kurkumou, zázvorom a škoricou. Pridajte ho do tekvicovej alebo šošovicovej polievky pre príjemnú, korenistú chuť.

Ryža: Kardamóm sa tradične používa v jedlách ako biryani (indická korenistá ryža). Stačí pridať pár celých strukov do ryže počas varenia.

Mäso: Marinády na kuracie, jahňacie alebo ryby môžete ochutiť kardamómom, najmä v kombinácii s cesnakom, citrónom a čiernym korením. Vyskúšajte kardamóm aj v dusenom mäse alebo v mäsových guľkách.

Omáčky: Kardamóm dokáže obohatiť aj krémové omáčky na cestoviny alebo rizoto. Stačí štipka na zvýraznenie chuti.

Kardamóm aj nasladko

Jeho jemná, sladkastká chuť, ktorá pripomína mix citrónu a mäty, môže pozdvihnúť nielen slané, ako aj sladké jedlá.

Pečivo: V škandinávskych krajinách je kardamóm základnou zložkou tradičných škoricových slimákov. Skúste ho pridať aj do domáceho banánového chleba alebo bábovky.



Foto: Shutterstock

Dezerty: V indických sladkostiach, ako je gulab jamun (vyprážané guľky v sirupe), kulfi (indická zmrzlina) či laddu (sladké guľky z múky alebo kokosu) je kardamóm nenahraditeľný. Rovnako ho môžete vmiešať do pudingu, panna cotty alebo cesta na sušienky. Nestratí sa ani vo vianočných medovníčkoch a v drobnom pečive.

Ovsené kaše a jogurty: Štipka mletého kardamómu premení obyčajnú rannú kašu na exotický zážitok. Skúste ho zmiešať s medom a orieškami. Kardamóm sa výborne hodí aj do granolových zmesí a palaciniek. Stačí štipka zmiešaná s vanilkou a škoricou.

V horúcej káve aj v studených koktejloch

Kardamóm je výnimočný aj pri dochucovaní nápojov. Často sa používa v horúcich aj studených variáciách.

Káva a čaj: Kardamóm je základnou súčasťou tradičného arabského a tureckého čaju alebo kávy.



Foto: Shutterstock

Chai latte: Indický čaj s koreninami obsahuje kardamóm ako jednu z kľúčových zložiek. Urobte si domáci chai s mliekom, škoricou, zázvorom a kardamómom.

Koktejly a sirupy: Kardamómový sirup je výborný na ochutenie limonád alebo koktejlov. Skvele sa hodí k citrusom, zázvoru a alkoholu, ako je gin alebo rum.

Podporuje trávenie aj srdce

Kardamóm je nielen chutný, ale aj mimoriadne prospešný pre zdravie:

  • Pomáha osviežiť dych a bojovať proti baktériám v ústach.
  • Podporuje zdravie srdca a znižuje krvný tlak.
  • Má detoxikačné účinky.
  • Upokojuje myseľ.
  • Posilňuje vlasy a nechty, tlmí kožné problémy.
  • Funguje ako afrodiziakum.

  • Vyťažte z neho maximum

    Ak pripravujete karí, polievky alebo ryžu, použite celé struky kardamómu. Po uvarení ich vyberte. Celé struky môžete pred použitím krátko opražiť na suchej panvici, zvýrazní to ich arómu a chuť. Mletý kardamóm je ideálny na pečenie, do dezertov a nápojov.

    Kardamóm ponúka nekonečné možnosti, ako ozvláštniť jedlá a nápoje. Stačí štipka a z bežného receptu sa stane niečo výnimočné. Ak ešte len začínate s touto koreninou, tu je niekoľko nápadov, kde ho môžete skúsiť:








    ANKETA: Máte doma balíček kardamómu a ešte ste ho nikdy nepoužili?

    75,0%



    25,0%







    Diskusia k článku

    farbuska
    Prepáčte, otázky sú zle formulované. Ja mám doma oba druhy kardamómu a pravidelne ich používam. Takže ani jedna z odpovedí nevyhovuje.
    1x haji
    haji
    @farbuska (4.2.2025 06:50)
    S kardamomem mám mezery, ba co mezery, propasti. Jeden se pořád učí.






     



    TOPlist