Foto: Pravda - Robert Hüttner
Fedor Malík
Číta moje stĺpčeky a vraj tie najlepšie sú tie „naše“. O našich zvykoch, o našej gastronómii, o našom víne ... Potešilo ju, že patrím i do spoločenstva hubárov. Pozri recepty na Kuracinu a morčacinu Vraj na Vianoce príde k bratovi a zastaví sa i u mňa. S päťlitrovým pohárom sušených hríbov. Zatiaľ vraj mi musí postačiť kniha, ktorú mi posiela. Čarovné huby Liptova (Součík, Urbanová, Vozárik) je pekná knižka. Fotografie, básničky, príhody, zopár receptov.
Jeden z nich mám i pre vás. Na hubovú plnku do kurčaťa potrebujete za dve–tri hrste kuriatok, veľa osmaženej cibuľky a štvrť kila kuracej pečienky. A ešte nakrájané biele pečivo, tri vajíčka, petržlenovú vňať, korenie, soľ...
Všetko dobre premiešajte a umiestnite do prázdneho bruška kuraťa. Kura môžete vymeniť i za kačku. V takom prípade však miesto kuriatok použite kozák brezový či osikový. Keď budú zvieratká do zlata, podávajte k nim dusenú kapustu. Bielu alebo červenú.
Nuž a ešte víno. Ku kurčaťu vyzreté rulandské biele a ku kačke hutnú frankovku. Najlepšie ročník 2009.
Diskusia k článku