Fedor Malík:
Liptovské kurča

Fedor Malík, 20. septembra 2011     2 minúty čítania

Ozvala sa mi po telefóne ľubozvučnou slovenčinou.


Foto: Pravda - Robert Hüttner

Fedor Malík


Po chvíli jej reč „zatvrdla“ a o minútu sme sa už zhovárali modranským nárečím. Pani Mária žije v Liptovskom Mikuláši. Otvorí si okno, zahľadí sa na Baranec a mysľou sa nechá unášať pod Malé Karpaty. Je rodená Modrianka a viete to sami, „mladosť nepustí“.

Číta moje stĺpčeky a vraj tie najlepšie sú tie „naše“. O našich zvykoch, o našej gastronómii, o našom víne ... Potešilo ju, že patrím i do spoločenstva hubárov. Pozri recepty na Kuracinu a morčacinu Vraj na Vianoce príde k bratovi a zastaví sa i u mňa. S päťlitrovým pohárom sušených hríbov. Zatiaľ vraj mi musí postačiť kniha, ktorú mi posiela. Čarovné huby Liptova (Součík, Urbanová, Vozárik) je pekná knižka. Fotografie, básničky, príhody, zopár receptov.

Jeden z nich mám i pre vás. Na hubovú plnku do kurčaťa potrebujete za dve–tri hrste kuriatok, veľa osmaženej cibuľky a štvrť kila kuracej pečienky. A ešte nakrájané biele pečivo, tri vajíčka, petržlenovú vňať, korenie, soľ...

Všetko dobre premiešajte a umiestnite do prázdneho bruška kuraťa. Kura môžete vymeniť i za kačku. V takom prípade však miesto kuriatok použite kozák brezový či osikový. Keď budú zvieratká do zlata, podávajte k nim dusenú kapustu. Bielu alebo červenú.

Nuž a ešte víno. Ku kurčaťu vyzreté rulandské biele a ku kačke hutnú frankovku. Najlepšie ročník 2009.




Diskusia k článku

kuchticka
Taku plnku z hribikov - akychkolvek - bych pouzila casto, len kde najst ??? Kupim, zaplati, len neviem ako sa to da poslat - ci sa to vobec poslat da az k nam.
hubata
Do USA sa sušené hríby dajú poslať klasicky: poštou. Veď je verejným tajomstvom že Američania kvôli hríbom vyhnali Rusov zo záhoráckych strelníc !!!!!
babinka
mne ich nosia navstevy zo slovenska, ale aj pod nasimi ihlicnanmi som uz nasla modraciky a boli jedle!!! samozrejme, ja som ich najprv okusila, prezila..a vysusila, tak isto aj pychavku bielu dost obrovsku :)






 



TOPlist