Lahodná a krémová:
10 tipov, ktoré oceníte pri príprave domácej majonézy

Veronika Lucáková, 25. mája 2023     4 minúty čítania

Neviete si zemiakový šalát, rezeň či vyprážaný syr predstaviť bez majonézy? Ak ste sa už odhodlali urobiť si domácu, naše rady sa vám môžu zísť.



Foto: Shutterstock

1. Vhodná teplota

Aby sa vám majonéza vydarila, všetky suroviny, ktoré na jej prípravu budete potrebovať musia byť izbovej teploty. Inak hrozí, že sa zrazí.

2. Pozor na olej

Ak chcete do majonézy použiť olivový olej, tak určite nesiahajte po panenskom olivovom oleji. Omáčka by bola chuťovo príliš výrazná ale pravdepodobne aj veľmi riedka. Radšej olivový olej použite len čiastočne a zvyšok doplňte slnečnicovým, repkovým alebo avokádovým olejom.

3. V správnom pomere

Všeobecne pri príprave domácej majonézy platí pomer, že na 1 žĺtok treba ½ až 1 hrnček oleja a asi 1 lyžicu octu, prípadne citrónovej šťavy.



Foto: Shutterstock

4. Úprava hustoty

Príliš hustú majonézu môžete zriediť troškou šľahačkovej smotany, prípadne nesladeného kondenzovaného mlieka alebo horúcej vody.

5. Čo keď sa zrazí?

Ak sa vám pri šľahaní majonéza zrazila, pomôže, keď vyšľaháte zvlášť jeden žĺtok a k nemu postupne po troškách zašľaháte zrazenú zmes.

6. Vyladené dochutenie

Ak šaláty dochucujete majonézou, môžete ich trochu odľahčiť tak, že časť majonézy nahradíte bielym jogurtom alebo kyslým mliekom.



Foto: Shutterstock

7. Skvelá aj s bylinkami

Základnú majonézu môžete zlepšiť či obmieňať rôznymi bylinkami, koreninami, prelisovaným cesnakom či nastrúhanými kyslými uhorkami. Je dobré nechať vymiešanú dochutenú majonézu odležať aspoň hodinu v chladničke.



Foto: Shutterstock

8. Majonéza aj ako marináda

Ak filety ryby alebo hydinových pŕs bez kože obalíte v tenkej vrstve majonézy a potom opečiete, získate výborné šťavnaté rybacie či mäsové jedlo.

9. Správne skladovanie

Nezabudnite, že majonézu treba skladovať v chlade a vždy si z nej naberajte čistou lyžičkou. Takto vydrží aj obsah otvorenej fľaše dlhšie použiteľný.



Foto: Shutterstock

10. Do sladkého pečenia

Vedeli ste, že majonézu môžete využiť aj pri pečení? Aby napríklad muffiny neboli príliš suché, pridajte so cesta 1 lyžicu majonézy na každé vajce použité v recepte.



Foto: Televízia Varecha

A ak hľadáte tip na rýchlu domácu majonézu celkom bez vajec, skúste si ju pripraviť podľa nášho videa:





ANKETA: Pripravujete si domácu majonézu?

72,1%



27,9%







Diskusia k článku







 



TOPlist