
Foto: Pravda - Ivan Majerský
Na mužov však nezanevrela. Vábila k sebe každého, ktorý sa jej zapáčil. Milovala sa s ním, dbala o jeho chvíľkové blaho, spíjala ho pudmi, vínom a skvelou večerou. Keď svital ďalší deň, dala ho zvrhnúť z okna do hlbokej priepasti, hrobu jej milencov…
Recept na prípravu večere legendárnej panovníčky pretrval podnes. Bude pre vás zaujímavý? Zadovážte si mladé kura, najlepšie domáce, pripravte si dve veľké cibule, pol kila lúpaných orechov, maslo, ocot, šesť žĺtkov, mrkvu, pór, tymian, bobkový list, hrebíček, dva strúčky cesnaku a „špetku“ škorice.
Kurča očistite a vložte do hrnca so zeleninou, korením, soľou a pridajte dva litre vody. Varte ho v otvorenom hrnci pol hodinu. Vyberte ho, nechajte vychladnúť a dajte ho piecť do zlatova.
Potom si pripravte omáčku. Vývar preceďte, pridajte doň maslo a jemne nakrájanú cibuľu, cesnak, ocot a rozomleté vlašské orechy. Do polievkovej misy potom dáte šesť vaječných žĺtkov. Prilejte omáčku z vývaru, nechajte ju na ohni a stále miešajte. Tamarina omáčka hustne, ohrev vypnite, už ju nevarte. Keď chladne, skúste ju a dochuťte.
Studené kura rozkrájajte, položte do ďalšej keramickej misy, polejte ho omáčkou a nechajte v chladničke do budúceho dňa. Príde nedeľa a vy privítate vzácnu dlho očakávanú návštevu.
Bude to trochu nezvyklé, kurča však podávajte studené. To si žiada stará gruzínska tradícia. Studený pokrm, horúca láska. Nuž a k tomu tradičné gruzínske víno z hlinených nádob „kvedri“. Takéto „historické“ párovanie vína a jedla sa mnohým z vás iste zapáči...
Diskusia k článku