Kuchynská výbava:
Hliníková, silikónová, liatinová či keramická. Aká forma na bábovku je najlepšia?

Jana Klimanová, 18. novembra 2023     5 minút čítania

Bábovka, to je klasika, ktorá patrí k našej kuchyni. Nie je však jedno, v čom ju pečiete. Formy z rôznych materiálov sa správajú inak a vyžadujú iné zaobchádzanie.



Foto: Shutterstock

Keramická forma

Ak sa vo vašej domácnosti nachádza keramická nádoba zdedená po starej mame, určite ju nevyhadzujte. Keďže je vyrobená z hliny, má výborné vodivé vlastnosti a lepšie udrží teplo.

V praxi to znamená, že bábovku môžete piecť pri nižšej teplote a výsledkom bude rovnomerne upečený koláč. Ak je forma z vnútornej strany glazovaná, bábovku z nej navyše aj jednoducho vyklopíte. Jedinou slabou stránkou keramickej formy je, že vám nesmie vypadnúť z rúk…

Ak kúpite novú keramickú formu, prečítajte si aj návod na použitie, pretože výrobcovia niekedy odporúčajú formu pred prvým použitím tzv. vypáliť, teda vložiť ju prázdnu do vyhriatej rúry. Postupujte pri tom podľa pokynov.

Vypáliť keramickú bábovkovú formu odporúča aj naša používateľka @ubka:
"Keď som kedysi dávno kupovala keramickú formu na tržnici, teta mi poradila, že ju mám dať na sucho do rúry na 150 °C na jednu hodinu. Nevyberať, nechať prirodzene vychladnúť a potom bežne vymazať tukom, vysypať múkou a piecť," píše vo svojom komentári a dodáva: "Ja pri pečení bábovky vkladám do rúry vždy aj misku s vodou."




ANKETA: Máte doma starú keramickú formu na bábovku, ktorá sa vo vašej rodine dedí?

42,7%



57,3%







Diskusia k článku







 



TOPlist