Foto: Shutterstock
Keramická forma
Ak sa vo vašej domácnosti nachádza keramická nádoba zdedená po starej mame, určite ju nevyhadzujte. Keďže je vyrobená z hliny, má výborné vodivé vlastnosti a lepšie udrží teplo.V praxi to znamená, že bábovku môžete piecť pri nižšej teplote a výsledkom bude rovnomerne upečený koláč. Ak je forma z vnútornej strany glazovaná, bábovku z nej navyše aj jednoducho vyklopíte. Jedinou slabou stránkou keramickej formy je, že vám nesmie vypadnúť z rúk…
Ak kúpite novú keramickú formu, prečítajte si aj návod na použitie, pretože výrobcovia niekedy odporúčajú formu pred prvým použitím tzv. vypáliť, teda vložiť ju prázdnu do vyhriatej rúry. Postupujte pri tom podľa pokynov.
Vypáliť keramickú bábovkovú formu odporúča aj naša používateľka @ubka:
"Keď som kedysi dávno kupovala keramickú formu na tržnici, teta mi poradila, že ju mám dať na sucho do rúry na 150 °C na jednu hodinu. Nevyberať, nechať prirodzene vychladnúť a potom bežne vymazať tukom, vysypať múkou a piecť," píše vo svojom komentári a dodáva: "Ja pri pečení bábovky vkladám do rúry vždy aj misku s vodou."
"Keď som kedysi dávno kupovala keramickú formu na tržnici, teta mi poradila, že ju mám dať na sucho do rúry na 150 °C na jednu hodinu. Nevyberať, nechať prirodzene vychladnúť a potom bežne vymazať tukom, vysypať múkou a piecť," píše vo svojom komentári a dodáva: "Ja pri pečení bábovky vkladám do rúry vždy aj misku s vodou."
Diskusia k článku