Koniec trápenia:
Super návod, ako vyfúknuť vajíčka pomocou striekačky

Jana Stárková, 25. marca 2024     3 minúty čítania

Nekonečné fúkanie ústami, hlava na prsknutie... Ukážeme vám perfektný spôsob, ako sa dopracovať k prázdnym škrupinkám aj bez toľkých múk.



Foto: Shutterstock

Vaše deti potrebujú do školy vyfúknuté vajíčka alebo si z nich chcete spraviť veľkonočnú dekoráciu a desí vás, ako to zase pôjde? Najprv dve dierky, potom fúkanie ústami, bolesť hlavy... Poznáme elegantnejší a hlavne jednoduchý spôsob, ako vyfúknuť vajíčka a dokonca len cez jednu dierku.



Foto: Shutterstock

Nachystajte si pomôcky aj vajíčka

Potrebovať na to budete plastovú striekačku s ihlou, ktorá sa dá kúpiť v lekárni alebo zdravotníckych potrebách. Ďalej si pripravte ostrý predmet (môže to byť aj silnejší špendlík), ktorým spravíte do škrupiny dierku a misku, do ktorej obsah vajíčka vyfúknete.

Predtým ako samotnú "operáciu" začnete, zbavte vajíčka nečistôt a odmastite ich, aby na škrupinky neskôr dobre chytala farba. Postačí, keď ich umyjete vo vode so saponátom alebo s octom, následne opláchnete čistou vodou a osušíte papierovou utierkou alebo vreckovkou.

Ako to urobiť

Pomocou ostrého predmetu urobte na jednom konci vajíčka dierku. Dierku môžete aj trocha zväčšiť, primalý otvor môže spôsobiť, že vajíčko pri vyfukovaní praskne. Takisto môžete aj obsah vajíčka pomocou ihly alebo tenkej paličky premiešať - narušíte tak prirodzenú blanku na žĺtku a obsah vajíčka tak zo škrupiny ľahšie vytečie von.



Foto: Shutterstock

Potom natiahnite vzduch do striekačky s nasadenou ihlou a ihlu vložte do pripraveného otvoru. Vajíčko držte otvorom dole nad miskou a pomaly dovnútra vtláčajte vzduch, ktorý postupne vytlačí bielok aj žĺtok von.

Keď zo striekačky vytlačíte všetok vzduch, postup opakujte dovtedy, kým nevytečie všetok obsah vajíčka. Vzduch do vajíčka vtláčajte pomaly, inak môže škrupina prasknúť.

Aby ste sa zbavili všetkých zvyškov, do striekačky natiahnite vodu a vstreknite ju nad kuchynským drezom do vyfúknutého vajíčka. Urobte to niekoľkokrát. No a po osušení škrupiniek sa môžete pustiť do maľovania a zdobenia.

Video, ako vyfúknuť vajíčko pomocou striekačky



Zdroj: Youtube, Cecília Dž



ANKETA: Máte svoj trik ako jednoducho vyfúkať vajíčka?

36,8%



63,2%







Diskusia k článku







 



TOPlist