Fedor Malík:
Knedle vdovy Aničky

Fedor Malík, 19. júna 2012     2 minúty čítania

Život je už taký, niet času na rozpaky...


Foto: Pravda - Robert Hüttner

Fedor Malík


Niekedy máš dni šťastné, inokedy sa ocitneš v mori žiaľu. Duchovno sa otrasie v neistote, telo a žalúdok však neoklameš.

Dostaví sa hlad i smäd. Narodí sa ti vnuk, zomrie ti niekto blízky. Vždy sa to končí pri stole plnom dobrôt... Pozri recepty na tému Česká kuchárka Zúčastnil som sa niekoľkých karov, kde gastro -odobierka s nebohým nebola o nič chudobnejšia ako dedinská svadba. Ten posledný kar s moravským strýkom Milanom však nebol celkom taký.

Utreli sme si slzy, poďakovali sa pánovi dekanovi a s kamennými tvárami zasadli k smútočnému stolu. Strýko Milan bol fajn chlap. Spomínali sme ho a na tvárach smútiacich bolo čoraz viac slniečka.

Nosilo sa na stoly a dobrôt na tanieroch bolo čoraz viac. Všetko to bola práca vdovy Aničky. Chorľavá, no vydala zo seba všetko. Také plnené „bramborové“ knedle som už dávno nemal v papuľke.

Boli plnené zmesou údeného mäsa a opraženej cibuľky a poliate smotanovo–horčicovou omáčkou. Po slaných knedličkách nasledovali sladké. Tvarohové s detskou krupicou, varené v obrúsku.

Boli jemné, rozplývali sa na jazyku a podávali sa so záhradnými malinami. Tými, ktoré strýko Milan s láskou pestoval vo svojej rozľahlej záhrade. Bolo ich toľko, že každoročne sa z nich vypálila i skvelá malinovica.

Tou sme sa napokon i s Milanom rozlúčili. Iste sa pozeral na nás z nebíčka a usmieval sa...




Diskusia k článku

kuchticka
Velmi mily, dojimavy zazitok. A tie plnene zemiakove knedlicky bych si dala kedykolvek. Robievala som ked som mala take spravne udene maso, ktore mi teraz chyba. Len nepoznam tu omacku s ktorou sa polievali u pani vdovy, ja som mala svoj recept ako ich poliat.
hubata
Ani ja nepoznám horčicovo-smotanovú omáčku, u nás sa len s kyslou kapustou a opraženou slaninkou robili ......... Nedáte recept pán Malík?
Pekne ste opísali aj takú smutnú udalosť, ako je kar.
slappo
ani sajn nemam ako sa to robi,dajte dobry recept.dik............






 



TOPlist