Fedor Malík:
Keď sa Ľudevít usmieva

Fedor Malík, 22. decembra 2023     3 minúty čítania

Deň pred druhou adventnou nedeľou, na Izabelu, bola Modra opäť tak trochu hore nohami. Počasie nie veľmi prialo, zamračené a od rána poletovali malé pichľavé vločky malokarpatského snehu.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Ľudia sa však teplo obliekli a už pred obedom ich bolo plné námestie. Konal sa tam tohto roku už tretí či štvrtý vínny trh.

Nebolo to však len o víne. Námestie bolo zastrešené obrovským šiatrom, len jeho horná časť bola odokrytá. Štúrova mramorová družina akademického sochára Motošku sa tak mohla sýtiť dobrým pohľadom... Vo vnútri to všetko voňalo. Chlebom, zákuskami, medom, mladým aj vareným vínom.

Francúzska pekáreň Nénée z Prešova ponúkala niekoľko druhov chrumkavého chleba, nezvykle dobrú pyrenejskú pizzu "stourzza", lákavé kroasanty, hebkú maslovú "brioche". Portugalská firma "Beijaflora" (kolibrík) mala v ponuke 16 druhov pyrenejského sladkého pečiva, ktoré "rozprávalo".

Čierna káva sa varila v každom stánku a čaj z ponuky modranského sinologa Michala B. nemal konkurenta. Mišo prekvapil, podával aj indickú Masalu (kardamon, klinčeky, zázvor, čierne korenie). Včelí dom spod dubovskej Kukly ponúkal horské medy. Najlepší bol ten medovicový.

Pri stánku "Od Stanky..." z Košolnej som sa zdržal najdlhšie. Delikátna ponuka profesionálne balených čajov i džemov v sortimente "francúzskeho" butiku musela presvedčiť aj toho najnáročnejšieho gurmeta.

K vrcholom Stankineho umenia patril vianočný pečený čaj. A to, prosím, ešte nie je všetko. Mohli ste koštovať víno modranských vinárov a "páriť" ho so zahraničnými syrmi. Niektorí z nás boli mierne šokovaní. Kilo špičkového tvrdého syra dnes stojí "veľké" peniaze...

Tma na Modru sadla už pred piatou hodinou. Mráz išiel pod nechty a plástový pohár s vareným vínom bolo ťažké udržať. Kúsol som si do jazyka a deci toho kvapalného "zázraku" som si dal naliať aj ja. Pozrel som sa na Ľudevíta... a ten sťaby zašepkal: "ty - a varené?"





Diskusia k článku







 



TOPlist