Fedor Malík:
Kávová omáčka

Fedor Malík, 14. januára 2014     2 minúty čítania

Rodák z Revúcej, vyštudovaný farmaceut, dlhoročný výskumník a docent na chemickej fakulte... nuž a v neposlednom rade i môj priateľ Jožko Augustín. Je to skvelý chlapík.


Foto: Pravda - Robert Hüttner


Dá sa s ním múdro porozprávať. O všetkom. O vede, o živote, o ľudskej láske, o umení, o káve, o čaji. Áno, aj o týchto dvoch lákavých vzácnostiach. Čaj i káva Jožka magnetizujú. Venuje sa im už takmer tri desiatky rokov. Experimentálne i literárne. Jeho štyri knihy, dve o káve a dve o čaji, sa čítajú jedným dychom.

Pochlipkávate svoj božský nápoj a účinky sa obratom dostavia. Odhlieni sa vám mozog, vaša myseľ sa oslobodí a voľnejšie bude i telo... Držím v rukách Jožkovu knihu Povídaní o kávě. Účelovo ma zaujal Jožkov záverečný kávový receptár. Vyberám vám z neho kávovú omáčku určenú na úpravu grilovaného mäsa.

Pripravíme si ju z malej šálky tuhej kávy, troch šálok zahustenej paradajkovej šťavy, pol šálky olivového oleja, šťavy z citróna, dvoch lyžičiek dijonskej horčice, šesť lyžičiek cukru, dvoch lyžičiek sójovej omáčky a štyroch lyžičiek nastrúhaného chrenu. Všetky ingrediencie zhomogenizujeme a pripravenú omáčku uložíme do chladničky.

Čerstvo grilované hydinové, bravčové i hovädzie mäso potom ňou natierame. Bude to nezvyčajné a ručím vám, že to bude chutiť. Do čaše si nalejeme vyzreté červené kabernetového typu, ktoré je bohaté na empyreumatické vône a chute. Zážitok z papkania treba na záver umocniť dobrou kávou. Navrhujem stredoamerickú arabiku. Tú milujem...



Diskusia k článku

tinca
prvýkrát počujem,že aj mozog sa odhlieňuje??
pusta
o odhlieňovaní mozgu teda nič neviem, šlo by termín " odhlieni sa vám mozog" bližšie upresniť, vysvetliť???
dakujem.






 



TOPlist