Foto: Pravda - Robert Hüttner
Pochlipkávate svoj božský nápoj a účinky sa obratom dostavia. Odhlieni sa vám mozog, vaša myseľ sa oslobodí a voľnejšie bude i telo... Držím v rukách Jožkovu knihu Povídaní o kávě. Účelovo ma zaujal Jožkov záverečný kávový receptár. Vyberám vám z neho kávovú omáčku určenú na úpravu grilovaného mäsa.
Pripravíme si ju z malej šálky tuhej kávy, troch šálok zahustenej paradajkovej šťavy, pol šálky olivového oleja, šťavy z citróna, dvoch lyžičiek dijonskej horčice, šesť lyžičiek cukru, dvoch lyžičiek sójovej omáčky a štyroch lyžičiek nastrúhaného chrenu. Všetky ingrediencie zhomogenizujeme a pripravenú omáčku uložíme do chladničky.
Čerstvo grilované hydinové, bravčové i hovädzie mäso potom ňou natierame. Bude to nezvyčajné a ručím vám, že to bude chutiť. Do čaše si nalejeme vyzreté červené kabernetového typu, ktoré je bohaté na empyreumatické vône a chute. Zážitok z papkania treba na záver umocniť dobrou kávou. Navrhujem stredoamerickú arabiku. Tú milujem...
dakujem.