Jozef Mak z TV Varecha:
Varí slovenské dobroty, ktoré sú jeho najobľúbenejšie?

Nora Krchňáková, TV Varecha, 15. októbra 2020     3 minúty čítania

Slovenské dobroty varí v TV Varecha sympatický folklorista Jozef Mak, človek, ktorý spája svoj podnikateľský sen so životnou folklórnou vášňou. Svojim hosťom v štúdiu pri varení pomáha šikovnými rukami i dobrou náladou.



Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha

V TV Varecha pripravujte slovenské dobroty, ktoré sú tie vaše najobľúbenejšie?

Rád hovorím, že mám rád všetko, čo nezje mňa. Jedlo, ktoré je pripravované s láskou, je vždy chutné. Mám rád mäso na akýkoľvek spôsob. Vždy ma však potešia domáce pohorelské guľky s mäsom, ktoré pripravuje moja mama.

Varí u vás doma žena alebo vy? Myslíte si, že láska prechádza cez žalúdok?

U nás doma varí najviac moja manželka. Keď boli dcéry malé, stáli pri hrncoch spolu s manželkou, aby sa toto umenie na ne nalepilo. Ja som vždy rád ochutnával a zjedol, čo pripravili. Jedlo je dar, za ktorý treba byť vďačný. Láska určite prechádza aj cez žalúdok, ale nemusí to byť pravidlo pre každého.

Ste stále usmiaty a pri varení v TV Varecha si spievate, čo všetko pre vás znamená spev?

Spev je súčasťou môjho života už od narodenia. V slovenských ľudových piesňach možno nájsť odpovede na rôzne otázky, možno nimi opísať rôzne situácie a, samozrejme, spríjemniť smutné chvíle. Spev by mal sprevádzať každého z nás, aby sme sa mohli usmievať všetci a často. Verím, že spev a úsmev môžu byť liekom na každodenné starosti a môžu vytvárať radosti.

Všetky vami pripravované jedlá sú vlastne s Makom. Aké vtipné zážitky máte s tou slovnou hračkou?

Na svoje priezvisko som veľmi hrdý a som zaň vďačný. Úsmevné situácie sa mi stávajú, keď sa predstavujem na menších akciách a ľudia sa nad tým zamýšľajú. Napríklad na degustácii vína hovorím, že chutnáme víno s Makom. Mnohí sa zhrozene pozrú do pohára a ten mak hľadajú. Až neskôr s úsmevom objasňujem túto ingredienciu.

Na aké recepty sa môžu tešiť fanúšikovia TV Varecha najbližšie v Slovenských dobrotách?

Zaujímam sa o sezónne produkty. Jesenná kuchyňa by mala byť preto pestrá, teplá a plná vitamínov. Verím, že sa mi podarí preto pripraviť pochúťky z kačaciny či husaciny.

Všetky videorecepty zo seriálu TV Varecha Slovenské dobroty nájdete TU:







Diskusia k článku






 



TOPlist