Foto: Pravda - Robert Hüttner
Fedor Malík
A vraj žiadne obchody, kaviarne a reštaurácie. Nie je to pravda... Bol som už unavený a hladný. Na ulici Patriarchu arménskeho som nakukol do reštaurácie Bulghourji. Pozri recepty na tému Pečieme na Vianoce (2) Kamenné klenby, masívne stoly, vianočná výzdoba. Umelá jedlička s polystyrénovou penou a pri nej stolík. Akurát pre mňa. O chvíľu bol plný mištičiek so židovsko– arménsko–arabskými dobrotami.
Varené mrkvičky s cesnakom, cícerový humus, tabouleh – arménsky „eetch“ (drvená pšenica, sekaná zelenina, mäta, citrón, olivový olej), moutabol – grilované kúsky baklažánu v sezamovom dipe, jajikh – uhorkový šalát s jogurtom, arménska „sarma dolma“ v listoch viniča...
A potom sa nosilo ďalej. Marinované a grilované kúsky kuraťa (shish – taouk), guľky falafel a nakoniec kuskus, paprikový a ostrý. Zapíjal som to domácim pivom a bolo mi dobre.
Trocha som si vyfúkol a už bol na stole dezert. Jeruzalemská tvarohová štrúdľa. Nie však s hrozienkami, ale s kúskami sušeného ovocia. Figy, datle, pomaranče, banány, zrnká granátového jablka.
Bola skvelá. Pochlipkával som k nej arménsku čiernu kávu. Bola na nerozoznanie od tej „nenávidenej“ tureckej... Prichádzajú však Vianoce. Prichádza židovská Chanuka. Všetkým je už odpustené, ťažko sa však zabúda...
Diskusia k článku