Foto: Shutterstock
Pak choi, známa aj ako bok choy, je druh kapusty. Vzhľadom sčasti trocha pripomína špenát aj stonkový zeler – jej tmavozelené listy sú jemné a stonky sú chrumkavé, biele alebo svetlozelené. Má jemnú, mierne sladkú chuť, ktorá sa ľahko kombinuje s inými ingredienciami.
Je pôvodom z východnej Ázie, predovšetkým z Číny, kde sa pestuje už tisíce rokov. Odtiaľ sa rozšírila do celého sveta a dnes je základom mnohých ázijských kuchýň, predovšetkým v Číne, Japonsku, Kórei a Thajsku. Ale pak choi už bez problémov kúpite aj v našich obchodoch.
Ako pak choi skladovať
Ak sa už odhodláte vložiť ju do košíka a priniesť domov, aby si táto zelenina udržala svoju čerstvosť, je dôležité ju správne skladovať. Uložte pak choi do plastového vrecka alebo vzduchotesnej nádoby, dobre uzatvorte, aby ste ju ochránili pred vlhkosťou a vložte do chladničky, kde vydrží 3-5 dní.V prípade, že máte väčšie množstvo a chcete ju uchovať dlhšie, môžete ju aj zmraziť. Ale najprv ju treba oblanšírovať - krátko povariť a okamžite schladiť v ľadovej vode, osušiť a až potom vložiť do mraziacich vreciek. Takto vám v mrazničke vydrží až 6 mesiacov.
Ako pak choi pripravovať
Tepelná uprava pak choi je veľmi jednoduchá. Pred varením ju dôkladne opláchnite pod studenou vodou, aby ste odstránili nečistoty, ktoré môžu byť medzi listami a stonkami. Potom môžete oddeliť listy od stoniek, ale pripravovať môžete aj celé alebo lepšie, na polovicu prekrojené, kusy.Najlepšie je kapustu pak choi pripravovať rýchlo, aby si zachovala svoju jemnosť a sviežu chuť. Existuje niekoľko spôsobov, ako na to.
Foto: Shutterstock
Restovanie: Pak choi sa rýchlo pripraví na panvici s trochou oleja, cesnakom a so sójovou omáčkou. Restujte len niekoľko minút, kým stonky zmäknú a listy zvädnú.
Blanšírovanie: Pak choi krátko povarte v osolenej vode (1-2 minúty), potom schlaďte v ľadovej vode. Takto si zachová svoju farbu a chrumkavosť a hodí sa ako príloha.
Dusenie: Pridajte pak choi do polievok, karí alebo do omáčok. Počas dusenia skvelo absorbuje chute ďalších ingrediencií a ostane jemná.
Grilovanie: Celú pak choi môžete grilovať. Stačí ju natierať olivovým olejom, posypať soľou a korením a grilovať, kým nezíska jemne pripálený vzhľad, ale pritom ostane šťavnatá.
Foto: Shutterstock
Skvelé recepty
Restovaná kapusta pak choi s cesnakom a so zázvorom2 stredne veľké kusy pak choi, 2 PL olivového alebo sezamového oleja, 3 strúčiky cesnaku, 1 PL čerstvého zázvoru, 2 PL sójovej omáčky, 1 ČL sezamových semienok
Rozohrejte olej na panvici na strednom ohni. Pridajte nasekaný cesnak, nastrúhaný zázvor a restujte, kým nezačnú voňať. Pridajte pak choi rozdelenú na stonky a listy, a restujte asi 4-5 minút, kým stonky nezmäknú. Pridajte sójovú omáčku, premiešajte a restujte ešte 1-2 minúty. Posypte sezamovými semienkami a podávajte ako prílohu alebo hlavné jedlo s ryžou.
Polievka s pak choi a miso pastou
1 l zeleninového vývaru, 1 ks pak choi, 100 g tofu, 2 PL miso pasty, 2 strúčiky cesnaku,1 PL sójovej omáčky, jarná cibuľka na ozdobu
Priveďte vývar do varu a pridajte na kocky nakrájané tofu, nasekaný cesnak a nakrájanú kapustu pak choi. Varte na miernom ohni, kým pak choi nezmäkne, asi 5-7 minút. Zmiešajte miso pastu s trochou vývaru, aby sa rozpustila, a potom ju pridajte do polievky. Ochuťte sójovou omáčkou, premiešajte a podávajte s čerstvou jarnou cibuľkou.
Grilovaná pak choi s medovo-limetkovým dresingom
2 ks pak choi, 3 PL olivového oleja, 1 PL medu, 1 PL limetkovej šťavy, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Foto: Shutterstock
Pak choi rozrežte na polovice, potrite olivovým olejom a dochuťte soľou a korením. Grilujte na strednom ohni asi 3-4 minúty z každej strany, kým nezačne jemne hnednúť. Zmiešajte med a limetkovú šťavu a natrite touto zmesou grilovanú kapustu pak choi pred podávaním.
Vyberte si aj z ďalších receptov s pak choi
Diskusia k článku