Foto: Jana Kollárová
Ak chcete kučeravý kel pridať do polievky alebo iného pokrmu, je lepšie povykrajovať z neho najskôr stonky, z listov hrubé rebrá a listy nakrájať na drobnejšie kúsky. Celé kelové listy môžete povariť v osolenej vode alebo vo vývare, po 4 minútach budú listy chrumkavé a po 10 minútach už úplne zmäknú. Zľahka uvarené listy môžete plniť ako závitky. Výborné sú aj obalené v trojobale a vyprážané ako rezeň.
Čo ukrývajú zelené lístky kelu:
jedna porcia obsahuje odporúčanú dennú dávku vitamínu C
vysokú koncentráciu vitamínu krásy E
vitamíny skupiny B pre duševnú pohodu
vlákninu pre dokonalé trávenie
množstvo minerálov a vitamínov pre
imunitu
Veľmi jemne nasekané listy kučeravého kelu môžete používať namiesto petržlenovej vňate, napríklad aj do polievkových halušiek. Vynikajúce sú natrhané na kusy, premiešané s hrubou soľou a olejom a dochrumkava upečené na plechu. V rúre vyhriatej na 200 °C to trvá asi 10–15 minút.
Zelené smoothie z kučeravého kelu a zo špenátu
Foto: Kulinární studio MAFRA
Potrebujeme:
1. Zo štyroch listov kučeravého kelu vykrojíme stonky a rebrá. Privedieme do varu osolenú vodu a očistené listy v nej dve minúty paríme. Potom ich vychladíme v studenej vode.
2. Polovicu veľkej šalátovej uhorky ošúpeme a nakrájame na kúsky. Jedno veľké sladké jablko zbavíme jadrovníka a nakrájame na kocky. Z jedného citróna odstránime šupku aj s bielou blanou. 3. Do mixéra vložíme sparené kelové listy, uhorku, jablko, citrón a dve hrste baby špenátu. Prilejeme asi 200 ml studenej vody a všetko rozmixujeme na hustý nápoj. Podľa chuti ho môžeme zriediť.
Polievka s kelovým pestom
Foto: Kulinární studio MAFRA
Potrebujeme:
1. Na 4 porcie zbavíme 5 veľkých listov kučeravého kelu hrubých stoniek a nakrájame na pásiky. 1 cibuľu, 1/2 póru a 2 stopky stopkového zeleru nakrájame nadrobno.
2. V hrnci zahrejeme 2 PL oleja a nakrájanú zeleninu na ňom restujeme dozlatista. Pridáme 1 stonku čerstvého tymianu, 2 bobkové listy, 1/2 ČL celého korenia a asi polovicu nakrájaných lístkov kelu, 2 minúty restujeme. Potom zalejeme 1 l zeleninového vývaru. Privedieme do varu, oheň zmiernime a zeleninu necháme variť na miernom ohni.
3. 150 g mrazenej zelenej fazuľky a 150 g mrazeného zeleného hrášku vložíme do studenej vody, aby sa uvoľnili. Precedíme a preložíme ich do horúceho vývaru. Na miernom ohni varíme asi 3–4 minúty domäkka. Pridáme 150 g dôkladne prepláchnutej sterilizovanej fazule. Zvyšné kelové listy, 1 PL oleja, strúčik cesnaku a 20 g strúhaného parmezánu rozmixujeme na zelené pesto. Polievku ochutíme soľou, servírujeme s pestom a hoblinami parmezánu.
Diskusia k článku