Je opäť trendy:
Aj zaznávaný kučeravý kel sa dá urobiť tak, aby vám chutil. Len treba vedieť, ako na to

Kulinární studio MAFRA, 15. marca 2023     5 minút čítania

Ako prívarok nič moc, ale existujú aj iné spôsoby, ako ho pripraviť. Nechajte kučeravý kel vo svojej kuchyni zahviezdiť.



Foto: Jana Kollárová

Ak chcete kučeravý kel pridať do polievky alebo iného pokrmu, je lepšie povykrajovať z neho najskôr stonky, z listov hrubé rebrá a listy nakrájať na drobnejšie kúsky. Celé kelové listy môžete povariť v osolenej vode alebo vo vývare, po 4 minútach budú listy chrumkavé a po 10 minútach už úplne zmäknú. Zľahka uvarené listy môžete plniť ako závitky. Výborné sú aj obalené v trojobale a vyprážané ako rezeň.

Čo ukrývajú zelené lístky kelu:

  • jedna porcia obsahuje odporúčanú dennú dávku vitamínu C
  • vysokú koncentráciu vitamínu krásy E
  • vitamíny skupiny B pre duševnú pohodu
  • vlákninu pre dokonalé trávenie
  • množstvo minerálov a vitamínov pre imunitu


  • Veľmi jemne nasekané listy kučeravého kelu môžete používať namiesto petržlenovej vňate, napríklad aj do polievkových halušiek. Vynikajúce sú natrhané na kusy, premiešané s hrubou soľou a olejom a dochrumkava upečené na plechu. V rúre vyhriatej na 200 °C to trvá asi 10–15 minút.


    Zelené smoothie z kučeravého kelu a zo špenátu



    Foto: Kulinární studio MAFRA

    Potrebujeme:

  • 4 listy kučeravého kelu
  • 1/2 veľkej šalátovej uhorky
  • 1 veľké sladké jablko
  • 1 citrón
  • 2 hrste baby špenátu

  • 1. Zo štyroch listov kučeravého kelu vykrojíme stonky a rebrá. Privedieme do varu osolenú vodu a očistené listy v nej dve minúty parí­me. Potom ich vychladíme v studenej vode.

    2. Polovicu veľkej šalátovej uhorky ošúpeme a nakrájame na kúsky. Jedno veľké sladké jablko zbavíme jadrovníka a nakrájame na kocky. Z jedného citróna odstránime šupku aj s bielou blanou. 3. Do mixéra vložíme sparené kelové listy, uhorku, jablko, citrón a dve hrste baby špenátu. Prilejeme asi 200 ml studenej vody a všetko rozmixujeme na hustý nápoj. Podľa chuti ho môžeme zriediť.




    Polievka s kelovým pestom



    Foto: Kulinární studio MAFRA

    Potrebujeme:

  • 5 veľkých listov kučeravého kelu
  • 1 cibuľu
  • 1/2 póru
  • 2 stonky stonkového zeleru
  • 3 PL olivového oleja
  • 2 stonky čerstvého tymianu
  • 2 bobkové listy
  • 1/2 ČL celého čierneho korenia
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 150 g mrazenej zelenej fazuľky
  • 150 g mrazeného zeleného hrášku
  • 150 g sterilizovanej fazule
  • 1 strúčik cesnaku
  • 20 g strúhaného parmezánu

  • 1. Na 4 porcie zbavíme 5 veľkých listov kučeravého kelu hrubých stoniek a nakrájame na pásiky. 1 cibuľu, 1/2 pó­ru a 2 stopky stopkového zeleru nakrá­jame nadrobno.

    2. V hrnci zahrejeme 2 PL oleja a nakrájanú zeleninu na ňom res­tujeme dozlatista. Pridáme 1 stonku čer­stvého tymianu, 2 bobkové listy, 1/2 ČL celého korenia a asi polovicu nakrája­ných lístkov kelu, 2 minúty restujeme. Potom zalejeme 1 l zeleninového výva­ru. Privedieme do varu, oheň zmierni­me a zeleninu necháme variť na mier­nom ohni.

    3. 150 g mrazenej zelenej fazuľ­ky a 150 g mrazeného zeleného hrášku vložíme do studenej vody, aby sa uvoľ­nili. Precedíme a preložíme ich do horú­ceho vývaru. Na miernom ohni varíme asi 3–4 minúty domäkka. Pridáme 150 g dôkladne prepláchnutej sterilizovanej fazule. Zvyšné kelové listy, 1 PL oleja, strúčik cesnaku a 20 g strúhaného par­mezánu rozmixujeme na zelené pesto. Polievku ochutíme soľou, servírujeme s pestom a hoblinami parmezánu.





    Diskusia k článku







     



    TOPlist