Jardo Žídek:
Moja jesenná láska

Jardo Žídek, šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 14. októbra 2021     3 minúty čítania

Miroslav Válek je nám Čechom známy vďaka Mirovi Žbirkovi a jeho piesni o Jesennej láske. Mojou láskou je jedlo, a tak som si jeho slová trochu upravil.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Jeseň nie je nič iné ako nádherná poézia vôní, farieb, chutí. Skutočne. Leto má svoju sladkú, ľahkú chuť, a tá je fantastická, ale jeseň je o stupienok vyššie. Na tanier sa dostávajú plnšie chute, plné žlté a červené farby.

Na jeseň som ani raz neodolal husacím či kačacím hodom a dobrej hydine, najmä kohútovi. Nie je to ľahké mäso, ktoré odporúčajú odborníci na zdravú výživu. Všetkého veľa škodí, preto absolvujem „ťažké hydinové hody“ len v októbri a novembri. V Čechách sa začínajú husacie hody až na Martina v novembri. Na Slovensku a v Maďarsku sa začínajú už začiatkom októbra. Nemal som vôbec problém zvyknúť si na tento časový posun...

Veľa rodín jedáva husaciu alebo kačaciu pečeň naslano. Ja práve naopak – pečeň kombinujem so sladkou brioškou alebo s kompótom. Kačacie mäso je o niečo ľahšie stráviteľné. Ku kačacím prsiam si rád spravím aj inú ako klasickú prílohu – čiernu alebo zelenú šošovicu. A na záver som si pre vás pripravil kohúta na víne. Dajte sa zlákať jeseňou v plnej sile.

Jesnné recepty Jarda Žídeka:










Diskusia k článku

zahra
Moja jesenna laska je zelenina zo zahrady: cvikla, zeler, mrkva, kel, por. Na milion variacii a na maso ani nepomyslim. S roznymi bylinkami a roznymi druhmi veganskeho syra, este huby a gastany a jesen vonia na dvore aj v kuchyni.
evusik
Milujem jeseň a tohto roku sa veru vydarila so všetkými krásnymi farbami vonku aj na tanieri. Mám rada aj Válkovu poéziu a recepty Jardu Žídeka ma ešte nikdy nesklamali. Poézia pre dušu aj telo :)






 



TOPlist