Foto: Pravda - Ivan Majerský
Jeseň nie je nič iné ako nádherná poézia vôní, farieb, chutí. Skutočne. Leto má svoju sladkú, ľahkú chuť, a tá je fantastická, ale jeseň je o stupienok vyššie. Na tanier sa dostávajú plnšie chute, plné žlté a červené farby.
Na jeseň som ani raz neodolal husacím či kačacím hodom a dobrej hydine, najmä kohútovi. Nie je to ľahké mäso, ktoré odporúčajú odborníci na zdravú výživu. Všetkého veľa škodí, preto absolvujem „ťažké hydinové hody“ len v októbri a novembri. V Čechách sa začínajú husacie hody až na Martina v novembri. Na Slovensku a v Maďarsku sa začínajú už začiatkom októbra. Nemal som vôbec problém zvyknúť si na tento časový posun...
Veľa rodín jedáva husaciu alebo kačaciu pečeň naslano. Ja práve naopak – pečeň kombinujem so sladkou brioškou alebo s kompótom. Kačacie mäso je o niečo ľahšie stráviteľné. Ku kačacím prsiam si rád spravím aj inú ako klasickú prílohu – čiernu alebo zelenú šošovicu. A na záver som si pre vás pripravil kohúta na víne. Dajte sa zlákať jeseňou v plnej sile.
Diskusia k článku