Fedor Malík:
Jahodová pita

Fedor Malík, 25. mája 2021     3 minúty čítania

Dúfajme, že čísla neklamú a covid, tá neúprosná minipotvora, odchádza. A odvaha ľudí už akosi ignoruje aj štátodisciplínu. Zahadzujú sa respirátory aj rúška, bujarí sa v kaviarňach, otvárajú sa enotéky. Len či to nie je priskoro...



Aj moja kráľovská Modra ožíva. Na malom námestí už fungujú štyri veľké terasy, ľudia popíjajú a usmievajú sa. Deti sú nadšené, mesto sa totiž stalo križovatkou milovníkov zmrzliny. Jedna chutí lepšie ako druhá. Zmrzliny od výmyslu sveta. Dominuje jahodová, jahôdková, malinová, višňová.

Len kúsok od súsošia Štúrovej družiny sedí partia mladíkov a otvára si už druhú fľašu ružového sektu. Ružové šumivé a ružovo–červenkastá jahodová zmrzlina. Čudná to kombinácia. Mal by Brillat–Savarin z toho radosť? Zdá sa, že v Modre, v meste vína a keramiky, sa to riadne zmenilo.

Zmrzlina tu kraľuje na jar aj v lete, na jeseň už preberá žezlo burčiak, po ňom rampáš a mladé víno. Je tu však čosi, čo sme v minulosti pod Malými Karpatmi nepoznali. Je tu rosé, ružové tiché, perlivé aj šumivé víno. Ružové sa stalo obľúbeným nápojom rodinných osláv, svadby nevynímajúc. Modra sa stala svadobným mestom a svadobným vínom je ružové! Najviac z odrody Cabertet Sauvignon. Čo už na tom, že sa dorába a ponúka v polosuchej a polosladkej podobe. Nám takéto chutí, nuž a Francúzi nech si pijú tie svoje z Provence. A basta...

Je polovica mája a jahody v našej záhrade ešte len kvitnú. Kým si na ne siahnu moji vnuci, to potrvá. Pri pečení koláča budem teda musieť použiť tie fádne jahody z Huelvy. Alebo, ešte lepšie. Použijem vlaňajší jahodový džem a upečiem dolnozemskú lekvárovú pitu. Na prípravu cesta potrebujem šálku cukru, dve vajcia, dve lyžice masla, dve lyžice kakaa, tri lyžice jahodového džemu, dve šálky múky, lyžicu sódy bikarbóny a jednu šálku mlieka. Cesto vymiešam a vylejem na pomastený, pomúčený plech. Rúru vyhrejem na 200 °C, vložím do nej plech s pitou a po štvrťhodine teplotu pečenia znížim na 160 °C. Koláč pečiem ešte 20 – 25 minút.

Konzumujem ho chladnúci. Deťom ponúknem jahodovú limonádu a my starší si načneme naše ružové šumivé zn. Modragne. Ide vôbec o prvé klasické šumivé víno vyrábané v Modre.



Diskusia k článku







 



TOPlist