Foto: Pravda - Robert Hüttner
Kôš takýchto jabĺk som v modranských Greftoch minulú sobotu obral i ja. Doma som ich pretriedil a teraz s nimi čarujem. Jablká „len tak“, jablká na pare, jablkové pyré, jablkové koláče. Najčastejšie je to však jablková žemľovka. Terézia Vansová ju kedysi nazvala „puding s jabĺčkami“. Nakrájate zopár žemlí na tenké kolieska a polejete ich plnotučným mliekom. Hlboký plech vymažete maslom a na vrstvu žemlí ukladáte kolieska jabĺčok. Posypte ich hrozienkami, cukrom, škoricou. A potom zase vrstva pečiva, vrstva jabĺk. Na vrch majú prísť žemličky. Tie zalejte mixom dvoch žĺtkov a sladkej smotany alebo bieleho vína. To však, prosím, len v prípade, ak sú vaše deti či vnuci v pionierskom tábore. Prepáčte, zaspal som dobu... ak sú v skautskom tábore.
Diskusia k článku