Fedor Malík:
Jablková žemľovka

Fedor Malík, 8. septembra 2015     2 minúty čítania

Horúce leto vrcholilo, prišla i vlaha a príroda sa ešte stihla spamätať. Ožil vinič i ovocné stromy. V sadoch, záhradách, ale aj v opustenej prírode.


Foto: Pravda - Robert Hüttner


Tej je pod Malými Karpatmi až-až. O stovky hektárov viníc sa nik nestará a na pomedziach, pri vyschnutých potokoch, rastú a so „zaťatými zubami“ rodia ovocné stromy. Nik sa o ne nestará. Jedinou potechou náhodných zberačov je, že tie jabĺčka sú v stopercentnej biokvalite...

Kôš takýchto jabĺk som v modranských Greftoch minulú sobotu obral i ja. Doma som ich pretriedil a teraz s nimi čarujem. Jablká „len tak“, jablká na pare, jablkové pyré, jablkové koláče. Najčastejšie je to však jablková žemľovka. Terézia Vansová ju kedysi nazvala „puding s jabĺčkami“. Nakrájate zopár žemlí na tenké kolieska a polejete ich plnotučným mliekom. Hlboký plech vymažete maslom a na vrstvu žemlí ukladáte kolieska jabĺčok. Posypte ich hrozienkami, cukrom, škoricou. A potom zase vrstva pečiva, vrstva jabĺk. Na vrch majú prísť žemličky. Tie zalejte mixom dvoch žĺtkov a sladkej smotany alebo bieleho vína. To však, prosím, len v prípade, ak sú vaše deti či vnuci v pionierskom tábore. Prepáčte, zaspal som dobu... ak sú v skautskom tábore.



Diskusia k článku

venusa
Takto sme ju do bodky robili aj my okrem toho vina. Vy dolnaci ho frcnete aj tam, kde by nás horniakoch ani nenapadlo. Ale nič proti tomu, len tak pokropiť isto neublíži ani zemlovke. Je načase si ju urobiť a podľa tohto rcp.






 



TOPlist