Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Iveta Bartošová je v domácnosti
šikovná gazdinka.
„Aj keď je práce do konca roka ešte dosť, teším sa na prichádzajúce sviatočné dni najmä ako gazdiná a kuchárka, na to, že so synom Arturom budeme piecť sladkosti,“ prezrádza Bartošová. Sama síce sladké nejedáva a syn Artur takisto pomenej, vianočné cukrovinky však na Ivetinom stole nemôžu chýbať.
„Najmä pre ich vôňu,“ dodáva Iveta, „a aby sme mohli pohostiť návštevy. Pečieme linecké vanilkové rohlíčky a kokosovo-čokoládové guľôčky. Recepty mám od mojej mamy, takisto skvelej kuchárky a pekárky.“
Kilá dolu vďaka špeciálnej strave
Ak by ste si Ivetino vianočné a novoročné menu mohli prečítať, v špeciálnom jedálnom lístku by určite nechýbal pečený bažant s plnkou a domácimi knedličkami. Sama si však na svojom kuchárskom umení príliš nepochutí, má totiž už niekoľko týždňov upravenú stravu.
Foto: Lenka Hatašová
Iveta schudla vďaka špeciálnemu
jedálničku.
Iveta môže z kabelky v pohode vyhodiť napríklad aspirín, už ho jednoducho nepotrebuje. Počas Vianoc však bude musieť odolávať všetkým tým klasickým vôňam a chutiam. „Dodržiavam stravovacie zásady a nechcem ich porušiť, nechcem, aby ani jeden deň, ktorý sme si s mojim osobným koučom a terapeutom naplánovali, vyšiel navnivoč. Na Vianoce možno niečo ochutnám, ale určite si nedám vyprážaného kapra ani zemiakový šalát. Maximálne trochu varených zemiakov a kuracie mäsko.“
Doposiaľ Iveta vždy počas Vianoc pripravovala rozmanité menu a varila inú polievku pre seba a inú pre syna, teraz sa bude snažiť najmä o to aby neporušila vlastné zásady a nezaťažila žalúdok zemiakovým šalátom a vyprážanými jedlami, od ktorých si odvykol. „Asi by to pre mňa nebolo najlepšie,“ smeje sa speváčka.
Variť vie výborne
Kreativitu v umeleckej brandži Iveta za tie roky v šoubiznise neraz potvrdila, sama sa však považuje za kreatívnu osobu aj v kuchyni. „Som výborná kuchárka,“ tvrdí neskromne, „môžem bez problémov pozvať a pohostiť aj desať – pätnásť ľudí naraz. Keby ste mali možnosť nahliadnuť do mojej špajze, videli by ste tam regál plný kuchárok a receptov. Tie si upravujem podľa vlastných predstáv, pretože varenie je skutočne mojím koníčkom. Mnoho receptov som vymyslela aj sama, ktovie, možno raz vydám vlastnú kuchársku knihu.“
Prehrajte si zvukový záznam:
Počas príprav na koncert alebo počas nahrávania albumu môže Bartošová svoje umenie nechať vyznieť naplno, štúdio má totiž priamo v dome a tak často varí pre svojich spolupracovníkov. Tvrdí, že po celodennej zaberačke nie sú príliš nároční a sú vďační za akékoľvek, najmä však domáce klasické české jedlo. A akú kuchyňu má populárna speváčka najradšej? „Orientálnu, s indickou makrobiotickou stravou,“ priznáva. Malo by v nej byť veľa zeleniny, strukovín, orechov a občas nejaká rybacina. „Mäso som vypustila a vôbec mi nechýba,“ prezrádza Iveta.
inak jej v kariére speváčky fandím, nech sa teda drží mikrofónu ...