Iveta Bartošová:
Možno vydá vlastnú kuchársku knihu

Sandra Támerová, 3. decembra 2010     5 minút čítania

Už niekoľko dní sa v rádiách objavujú najznámejšie Vianočné skladby, ktoré vám možno spríjemňujú domáce prípravy na najkrajšie sviatky roka. Zamysleli ste sa však nad tým, ako vyzerá domácnosť a sviatočné odpočítavanie práve u interpretov týchto pesničiek? My sme vyspovedali známu českú speváčku Ivetu Bartošovú.


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Iveta Bartošová je v domácnosti
šikovná gazdinka.


Ivetine Tři oříšky patria k Vianociam rovnako ako vôňa ihličia či medovníky. Speváčka síce pripravuje jediný Vianočný koncert, ktorý bude o pár dní v Bratislave, ale nezabúda na sviatky ani ako domáca pani.

„Aj keď je práce do konca roka ešte dosť, teším sa na prichádzajúce sviatočné dni najmä ako gazdiná a kuchárka, na to, že so synom Arturom budeme piecť sladkosti,“ prezrádza Bartošová. Sama síce sladké nejedáva a syn Artur takisto pomenej, vianočné cukrovinky však na Ivetinom stole nemôžu chýbať.

„Najmä pre ich vôňu,“ dodáva Iveta, „a aby sme mohli pohostiť návštevy. Pečieme linecké vanilkové rohlíčky a kokosovo-čokoládové guľôčky. Recepty mám od mojej mamy, takisto skvelej kuchárky a pekárky.“

Kilá dolu vďaka špeciálnej strave

Ak by ste si Ivetino vianočné a novoročné menu mohli prečítať, v špeciálnom jedálnom lístku by určite nechýbal pečený bažant s plnkou a domácimi knedličkami. Sama si však na svojom kuchárskom umení príliš nepochutí, má totiž už niekoľko týždňov upravenú stravu.


Foto: Lenka Hatašová

Iveta schudla vďaka špeciálnemu
jedálničku.


„Jem v rámci mojich metabolických možností a potrieb môjho tela,“ vysvetľuje speváčka a zároveň prezrádza, ako sa jej podarilo celkom viditeľne schudnúť niekoľko kilogramov a dostať sa na prijateľnú hmotnosť. „Úprava stravy je urobená špeciálne na požiadavky môjho tela, aby som mala dostatok energie a aby sa akýkoľvek problém v mojom organizme odstránil sám.“

Iveta môže z kabelky v pohode vyhodiť napríklad aspirín, už ho jednoducho nepotrebuje. Počas Vianoc však bude musieť odolávať všetkým tým klasickým vôňam a chutiam. „Dodržiavam stravovacie zásady a nechcem ich porušiť, nechcem, aby ani jeden deň, ktorý sme si s mojim osobným koučom a terapeutom naplánovali, vyšiel navnivoč. Na Vianoce možno niečo ochutnám, ale určite si nedám vyprážaného kapra ani zemiakový šalát. Maximálne trochu varených zemiakov a kuracie mäsko.“

Doposiaľ Iveta vždy počas Vianoc pripravovala rozmanité menu a varila inú polievku pre seba a inú pre syna, teraz sa bude snažiť najmä o to aby neporušila vlastné zásady a nezaťažila žalúdok zemiakovým šalátom a vyprážanými jedlami, od ktorých si odvykol. „Asi by to pre mňa nebolo najlepšie,“ smeje sa speváčka.

Variť vie výborne

Kreativitu v umeleckej brandži Iveta za tie roky v šoubiznise neraz potvrdila, sama sa však považuje za kreatívnu osobu aj v kuchyni. „Som výborná kuchárka,“ tvrdí neskromne, „môžem bez problémov pozvať a pohostiť aj desať – pätnásť ľudí naraz. Keby ste mali možnosť nahliadnuť do mojej špajze, videli by ste tam regál plný kuchárok a receptov. Tie si upravujem podľa vlastných predstáv, pretože varenie je skutočne mojím koníčkom. Mnoho receptov som vymyslela aj sama, ktovie, možno raz vydám vlastnú kuchársku knihu.“

Prehrajte si zvukový záznam:



Počas príprav na koncert alebo počas nahrávania albumu môže Bartošová svoje umenie nechať vyznieť naplno, štúdio má totiž priamo v dome a tak často varí pre svojich spolupracovníkov. Tvrdí, že po celodennej zaberačke nie sú príliš nároční a sú vďační za akékoľvek, najmä však domáce klasické české jedlo. A akú kuchyňu má populárna speváčka najradšej? „Orientálnu, s indickou makrobiotickou stravou,“ priznáva. Malo by v nej byť veľa zeleniny, strukovín, orechov a občas nejaká rybacina. „Mäso som vypustila a vôbec mi nechýba,“ prezrádza Iveta.





Diskusia k článku

bozulka
Ďakujem za článok,Ivetu mám rada nech sa hovorí a píše čo chce.Je to výborná speváčka s podmanivým hlasom a veľkým citom.
zela
Herečka pani Pavelková,herečka pani Studénková,speváčka pani Bartošová.....mohla by som menovať ďalšie,ale mám zmysluplnejšiu prácu.Samé kuchárske knihy so zdravou výživou a podstata je jedna-neprejedať sa.Len aby mal kto tie kuchárske knihy kupovať!
zuzankaro
no tak to už môže každý vydať vlastnú kuchársku knihu a každý dokáže recepty z kníh upravovať vlastným spôsobom, videli sme ako varila pani Ivetka v relácii Kapor na torte kde nevedela ani upiecť zemiaky ;)
inak jej v kariére speváčky fandím, nech sa teda drží mikrofónu ...
tinca
ja hovorím to isté, čo @zuzankaro , ako speváčku ju mám rada, ale o jej kuchárskom umení pochybujem a vôbec, kde to bude variť, veď na nete boli fotky aký binec má v byte aj v kuchyni
oldomachac
ja velmi nerad reagujem na tzv. vsetko vie, vsade bol, len v psovej ...... nie, od tiez celebrit a .........., hnusi sa mi to, ale tu chcem len vyslovit suhlas s tinca a zuzankaro , dakujem
oldomachac
prepacte, mozno sa mylim, ale zacinam mat pocit, ze z dobreho, ba vyborneho, internetoveho portalu o vareni, receptoch a okolo gastronomie, sa zacinaju stahovat mraky do nechutneho bulvaru,.....
janazjarku
@oldomachac kdeže bulvár to musíš trošku čítať medzi riadkami :-D Však sme predsa na Vareche a tak každá knižka o jedle je o nás a názor si predsa urobíme sami no nie? Neboj nebudeme tu čítať, že Banášová ukázala gaťky , alebo Jandovej vyhrkol kus kozy vidíš a to by sme mohli lebo kozina je veľmo zdravá !! :-D
oldomachac
apropo, kozy, kozacina, som ,,chlapec" z dediny a nie zas az z takej rodiny, kde bola krava, ale len kozy, samozrejme, ako vacsina deti, aj ja som priam nenavidel kozie mlieko a tvaroh, odmietal som vsetko, co malo len naznak(nadych) kozacieho vyrobku ci mlieka, ale moja trpezliva mama, zial uz si sni svoj vecny sen, vedela na mna vyzriet a tak som poctivo pil kozie mlieko, mysliac si, ze je to kravske, jedaval jej chutne tvarohovniky, tiez z kozieho tvarohu, tvarohove slize,........ a nevadilo mi to , akoze aj mohlo, ked som nemal ani potuchu, ale mi to islo k uzitku, lebo som vyrastol v statneho chlapa, tak trocha aj mamina pycha. Kedy sa vsetko prevalilo(prezradilo)? zalozil som si svoju rodinu a aj svojimi detmi som navstevovaval svojich rodicov, raz sme rozpravali, ako moje deti nad vsetkym ohrnaju nos, ako su pri jedle priebercivy, vsak to poznate, vtedy mi, nam, moja mama prezradila, ako na ,,to" sla ona, stacilo totiz ma poslat do susedov pre kravske mlieko, to pouzit na nieco ine a domace kozie zasvindlovat tam, kde patrilo, do jedla, ktore som ja potom bez problemov zjedol no povedzte, nie je to roztomily pribeh?






 



TOPlist