Foto: Pravda
Fedor Malík
Z Izabely až do zimy robila štrúdľu. Tá rozvoniavala i v susednom Fodorovom pohrebníctve. Všetci starší sa už pominuli ani Izabely v Modre už takmer niet... Pozri recepty na Najlepšie jesenné koláče Chuť po dobrom čiernohroznovom závine však zostala. Píšem o štrúdli, závine a napokon to môže byť i prostý hroznový koláč. Povedzme taký hrnčekový. Hrnček hladkej, hrnček polohrubej múky, hrnček mlieka, pol hrnčeka cukru, pol hrnčeka oleja.
Všetko dobre rozmiešajte a pridajte ešte dve vajcia, prášok do pečiva a vanilínový cukor. Držal som vás trochu v napätí. To modré, po modransky čierne hrozno, príde až nakoniec. Vymenil som Izabelu za Neronet, farbiarku, skvelý trojkríženec profesora Krausa.
Za hrsť bobúľ som pridal do cesta a druhou hrsťou som posypal vrch koláča. Rúra bola akurátne vyhriata a po necelej hodine bolo hotovo. Horúci plech s vábne voňajúcim koláčom som vyložil na stôl.
Návšteve sa zbiehali slinky. Náramne im chutilo. Vraj takú skvelú čučoriedkovú (?) dobrotu na jazyku už dávno nemali...
vzdialenosť medzi štepmi a úpravu jamy pred výsadbou (hnojenie).
Ďakujem a želám pekný deň.