Fedor Malík:
Hrnčekový s neronetom

Fedor Malík, 4. októbra 2011     2 minúty čítania

Okolo domčeka starej mamy Ruženy na modranskej Moyzesovej ulici chodím po špičkách.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Vraciam sa do detstva a „načahujem“ sa za strapcami jahôdkovej Izabely. Celý dvor bol „zastrešený“ týmto voňavým samorodákom. Nesmierne nám chutil, babka však bola prísna. Dve drevené debničky si vždy odložila.

Z Izabely až do zimy robila štrúdľu. Tá rozvoniavala i v susednom Fodorovom pohrebníctve. Všetci starší sa už pominuli ani Izabely v Modre už takmer niet... Pozri recepty na Najlepšie jesenné koláče Chuť po dobrom čiernohroznovom závine však zostala. Píšem o štrúdli, závine a napokon to môže byť i prostý hroznový koláč. Povedzme taký hrnčekový. Hrnček hladkej, hrnček polohrubej múky, hrnček mlieka, pol hrnčeka cukru, pol hrnčeka oleja.

Všetko dobre rozmiešajte a pridajte ešte dve vajcia, prášok do pečiva a vanilínový cukor. Držal som vás trochu v napätí. To modré, po modransky čierne hrozno, príde až nakoniec. Vymenil som Izabelu za Neronet, farbiarku, skvelý trojkríženec profesora Krausa.

Za hrsť bobúľ som pridal do cesta a druhou hrsťou som posypal vrch koláča. Rúra bola akurátne vyhriata a po necelej hodine bolo hotovo. Horúci plech s vábne voňajúcim koláčom som vyložil na stôl.

Návšteve sa zbiehali slinky. Náramne im chutilo. Vraj takú skvelú čučoriedkovú (?) dobrotu na jazyku už dávno nemali...




Diskusia k článku

hubata
Pán Malík tú odrodu "Izabela" dostanem ešte kúpiť, alebo už ljej niet ani v Modre?
anura
hoci mám už veľmi daleko od detstva, chut hrozna, ktoré naši volali "talian"cítim vždy na jeseň, ved aj teraz mi tečú slinky, ved možno to je tá istá odroda, ak nie tak sa Izabele ospravedľňujem
celeblith
a v Pezinku sa takemu hovorilo "štrúdlák" urcite este niekde je...a preco ste si vyklčovali longoše?
sucha
v tomto období, často robievam jablkový závin. Doporučujem všetkým gazdinkám z Lídla kúpiť mrazené lístkové cesto a z toho piecť. Je výborné a dobre sa s ním pracuje.
jerica
Vážený pán Malík , potrebujem sa poradiť , keď že viem že ste odbornék na vinohradnéctvo a pochádzate z Modry ako moja babka ENGLEROVÁ z Moyzesovej ulice , bohužial babky niet tak sa nemám na koho obrátiť o radu,chceme si posadiť tri korene rezistentného viniča (jedná sa o štepy zakorenené v kvetináčoch) , potrebovala by som vedieť: kedy je najvhodnejší termín výsadby,
vzdialenosť medzi štepmi a úpravu jamy pred výsadbou (hnojenie).
Ďakujem a želám pekný deň.







 



TOPlist