Trendy:
Gurmán Fest v znamení kulinárskej pohody

Sandra Bombošová, 22. júna 2012     10 minút čítania

V bratislavskej Medickej záhrade sa cez víkend uskutočnil 4. ročník Gurmán Festu.


Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová

Hlavné pódium na Gurmán Feste.


Kulinárske hody v našom hlavnom meste prilákali cez víkend mnoho milovníkov dobrého jedla. Návštevníci mali možnosť ochutnať to najlepšie z vybraných reštaurácií z celého Slovenska, od dodávateľov potravinárskych produktov, či ponuku ovocia a zeleniny a produktov súvisiacich s gastronómiou.

Festival prebiehal v znamení pohody, užívania si dobrého jedla a krásneho slnečného počasia, ktoré celkový dojem z podujatia ešte viac umocňovalo. Okrem lavičiek si návštevníci dobroty vychutnávali na dekách a známych vankúšových sedadlách v tieni stromov krásne rozkvitnutej Medickej záhrady.




Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová

Takto pripravujú palacinky v Chez Amelie.


Na festivaly jedla choďte radšej hladní

Na kulinárske festivaly by mal chodiť človek s prázdnym žalúdkom. Porcie jedál, ktoré sa tu predávajú, sú menšie, ich výhodou však je, že môžete toho ochutnať viac. Prípadne si nejaké tie dobroty a lahôdky môžete kúpiť na domácu spotrebu.

Na festivale bolo 21 reštaurácií. Všetky sa predbiehali, ktorá z nich ponúkne lahodnejšie a nápaditejšie menu. Nielen malých návštevníkov už pri vstupe lákala francúzska palacinkáreň Chez Amelie, ktorej majiteľ Frédéric Miskiewicz pochádza z Francúzska, ale na Slovensku žije už 16 rokov. Jeho palacinky ochutnal pri návšteve Bratislavy napríklad aj legendárny inštrumentalista Jean Michel Jarre.

Z ponuky Hotela FIS Štrbské Pleso sme sa nechali zlákať na rolku z údeného lososa a bryndze, dali sme na radu Varecháčky @andys , s ktorou sme sa na festivale míňali. A dobre sme urobili, chuť bola prekvapujúca, veľmi príjemná.



Ďalej nás upútala viedenská mexická reštaurácia Jalisco, kde návštevníci neváhali čakať v dlhých radoch, aby ochutnali pálivé tacos. Ak ste mali chuť na dobrý steak, dobrou voľbou bol aj stánok reštaurácie El Gaucho, s ponukou kvalitnej argentínskej sviečkovice.

Zdravšie, i menej zdravé pochúťky


Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová

Lákavé dobroty z produkcie Slovenského
zväzu kuchárov a cukrárov.


Slovenský zväz kuchárov a cukrárov na čele s ich večne milým a usmiatym prezidentom Františkom Janatom zasa lákali návštevníkov na vynikajúce kapustové strapačky a krásne ozdobené dezerty. V susednom stánku sme ochutnali vynikajúci hovädzí steak pripravený pod taktovkou šéfkuchára Branislava Križana z reštaurácie Matyšák v Bratislave.

Zaujímavá bola aj ponuka rôznych kulinárskych produktov. Ochutnali sme lahodný olivový olej s ľahkou ovocnou chuťou, mleté sušené paradajky a pečenú papriku z produkcie tuniskej spoločnosti Carthage Garden.

Zo zdravých produktov sme sa nechali nalákať na škoricové hniezda bez pridania bieleho cukru. Cukor nám v tejto sladkej dobrote napokon vôbec nechýbal. Aby sme však nekrivdili výrobcom čokoládových lahôdok, ochutnali sme aj zopár menej zdravých čokoládových praliniek s karamelom, marcipánom, kokosom a príchuťou mäty. Nuž, čo k tomu dodať, chutili božsky!

Lákali sprievodné akcie

Zaujímavé boli aj festivalové sprievodné akcie. Na hlavnom pódiu prebiehali kuchárske show šéfkuchárov zo Slovenska, Čiech, Rakúska, Nemecka, Talianska, Japonska a Španielska. Návštevníkom predviedli, aké suroviny sa dajú s akým korením kombinovať, predstavili tiež rôzne nové trendy vo varení.


Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová

Zuzka Frenglová a Beáta Dubasová
predávali džemy.


Novinkou na festivale bolo malé pódium La Patisserie, kde sa striedali pri príprave dezertov cukrárski majstri z celého Slovenska. Predvádzali tu to najlepšie zo svojho umenia, ukázali ako pracovať s čokoládou, ale aj ako upiecť tú pravú ťahanú štrúdľu. V stane, ktorý niesol príznačný názov Svet nápojov zas predviedli svoje umenie somélieri z Asociácie somélierov Slovenskej republiky.

Ako uvariť dobrý džem nám predviedli starostovia šiestich bratislavských mestských častí. Známe osobnosti, ako napríklad speváčka Beáta Dubasová, herečka Zuzana Frenglová, či herec Vladimír Kobielsky, pomáhali potom navarené džemy predať. Ten, kto prvý predal svoje zásoby navareného džemu, získal pre víťaznú mestskú časť paletu cukru, ktorú potom mohol starosta darovať ľubovoľnému zariadeniu.



O tom, ako bol spokojný s tohtoročným priebehom Gurmán Festu jeho riaditeľ, Radovan Nackin, si prečítajte v nasledujúcich riadkoch.

Ako podľa vás prebiehal tento, v poradí už štvrtý ročník Gurmán Festu v Bratislave?


Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová

Radovan Nackin,
riaditeľ Gurmán Festu.


Myslíme si, že kvalita bola tohto roku opäť o niečo vyššia, určite návštevníkov potešila. Novinkou bolo hlavné pódium, na ktorom vystupovali tie najväčšie kuchárske hviezdy z celého sveta, ako napríklad Ichiro Kubota z Japonska, šéfkuchár ocenený michelinskou hviezdou , alebo Bjorn Juhnke, nemecký šéfkuchár, ktorý pracoval v reštauráciách ocenených michelinskými hviezdami. Zaujímavosťou bolo aj pódium s názvom Svet nápojov, kde počas týchto dní prebiehali prezentácie vín, piva a iných nápojov, svoje zručnosti tu predvádzali someliéri z asociácie someliérov Slovenska.

Máme tu stan La Pattiserie, kde cukrári predvádzali svoje pekárske umenie, ďalej Školu varenia zo Svätého Jura, kde bolo každý deň 5-6 kurzov. Je tu farmársky, aj zeleninársky trh. Sú to novinky, ktoré sa stretli s veľkým úspechom a potešili všetkých návštevníkov, ktorým sa chcem touto cestou poďakovať, že tento krásny víkend strávili na našom festivale. Určite nám pomohlo aj krásne počasie. Latku kvality sa nám opäť podarilo zdvihnúť vyššie, a našou snahou je ukázať z oblasti gastronómie to najlepšie, predstaviť najlepších šéfkuchárov, skrátka všetko čo patrí k špičke gastronómie. Už máme svojich stálych návštevníkov, v hojnom počte a vyzerá to, že vyrovnáme minuloročný rekord v počte návštevníkov, čo je okolo 16 000. Sú to ľudia, ktorí vedia kvôli čomu sem idú, a to tu aj nájdu. Nechceli sme robiť nejaké ďalšie hody, alebo vinobranie, alebo podobné aktivity, takých je na Slovensku veľa, my sme chceli urobiť práve náš Gurmán fest.

Ste spokojní s návštevnosťou festivalu, so záujmom ľudí? Ako riaditeľ festivalu to tu máte určite poriadne zmapované?

Áno, máte pravdu (smiech). Užívam si to tu, je to krásne prostredie Medickej záhrady, a práve v takom prostredí vám aj viac chutí, človek si to viac užije, ako keby sa mal niekde tlačiť, aj preto má toto miesto svojho ducha. Myslím, že keď si pozriete tvare ľudí čo tu sú, vidíte, že sú spokojní. Aj vedľa nás, už sú možno po nejakej tej fľaške vínka (smiech), ale o tom to je. Aby si to tu ľudia užili, neponáhľali sa rýchlo preč, ale aby si tu strávili niekoľko hodín.



Vidím vás stále v blízkosti pódia, predpokladám, že sa vám podarilo ochutnať už veľa špecialít pripravených spomínanými šéfkuchármi. Ktoré jedlo vám počas festivalu najviac chutilo?

Priznávam, že som toho veľa neochutnal, lebo sa pohybujem naozaj v priestore celého areálu. Ale môžem potvrdiť, že tí, čo vystupovali na veľkom pódiu, sú skutoční majstri svojho remesla, každý z nich tu predviedol svoje umenie na tanieri. Neboli to žiadne obyčajné recepty, bolo to naozaj o vyššom stupni gastronómie. A práve preto ich tu prezentujeme, aby ich ľudia mali možnosť spoznať a vidieť, ako pracujú. To bolo naším zámerom, a to sa nám podarilo. Potom si ich mohli v jednotlivých stánkoch, kde prezentujú svoje reštaurácie odchytiť a porozprávať sa s nimi.



Na festivale prezentujete aj vašu novú kuchársku knihu o dezertoch, ktorú vydávate pod hlavičkou vašej Školy varenia...

Je to prvá kniha zo Školy varenia vo Svätom Jure, sú to dezerty kuchárov, ktorí u nás pôsobia. Združili sa všetci naši lektori a každý prispel tromi – štyrmi receptami, a tentoraz vytvorili knihu o dezertoch. Plánujú v tejto aktivite pokračovať, a vydať ďalšie knihy s receptami, témou má byť napríklad mäso, omáčky, predjedlá, šaláty, niečo o rybách, určite sa je na čo tešiť.



Premýšľate už nad tým, ako by mohol vyzerať budúci ročník festivalu, čo nové by ste mohli ľudom priniesť, aby ste ich opäť prilákali?

Máme zopár nápadov, uvidíme, čo sa nám podarí. Najprv si sadneme a zhodnotíme tento ročník. Čo bude až o dva týždne, lebo už v dňoch 22.-24.6 nás čaká Košický Gurmán festival v Botanickej záhrade. No a potom si sadneme a začneme pomaly pripravovať ďalší ročník festivalu, aby boli ľudia opäť spokojní a aby tu strávili príjemné chvíle.




Diskusia k článku

palokuchki
Dakujem Sandre za pekny clanok. Tym co sme tam neboli nam zaujimavo priblizila atmosferu tohto podujatia. Precitala som si aj ten druhy clanok. Boli to osobne postrehy ineho zucastneneho tohto festivalu. Mozno mala pisatelka v niecom aj pravdu. Mne tam ale velmi vadili tie vulgarizmy.






 



TOPlist