Fedor Malík:
Grilovaná pečienka

Fedor Malík, 20. júla 2010     2 minúty čítania

Janko prišiel do Modry asi pred štyrmi desiatkami rokov....


Foto: Pravda

Fedor Malík


Pochádzal z novomestských kopaníc a bol to priamy chlap. Modra mu učarovala a našiel si tam aj lásku svojho života. Splodili spolu troch synov a tvrdo pracovali. Poučený z kopaníc, Janko sa alkoholu vyhýbal.

O víne však vravel, že to nie je alkohol. Vraj je to dar z nebies a mnohí Modrania si ho ani nezaslúžia... udrel klinec po hlavičke. Pred pár rokmi si kúpil vinicu v Šnaudách. Bola zanedbaná a jej rekonštrukcia v ťažkej pôde bola vyčerpávajúca. Pozri recepty na Voňavé grilované pochúťky Po dvoch rokoch práce bola ako z obrázku. Rodila to najlepšie biele burgundské v Modre. Prvý „klát" si Janko nechával zásadne pre seba. Bol najfajnovejší, najjemnejší. Víno v čaši sa však nevypilo len tak samo. Musela byť k nemu pečienka na cibuľke.

Hovädzia, teľacia, bravčová. Nie však jelenia, diviačia, srnčia. Tie nikdy! Janko totiž prírodu miloval... Aj hydinovej sa vyhýbal. Hotovú pečienku si poprášil majoránkom a jedol ju s čerstvým chlebíkom. Musel byť tmavý, nikdy nie biely.

Na jar tohto roku si kúpil gril a pečienku začal pripravovať po novom. Vravel, že je oveľa chutnejšia, šťavnatejšia. Ešte koncom mája sa rozplýval nad jej vôňou a chuťou. To bolo posledný raz, čo sme sa pri soche Ľudovíta Štúra na námestí stretli.

V očiach mal smútok. Netušil som nič dobré. O dva týždne sme ho na modranskom cintoríne odprevadili na druhý svet...



Diskusia k článku

hannah22
Čítam a mám slzy v očiach , spomínam na brata /57/.Je to už rok , čo v piatok zaspal a sobotu ráno sa nezobudil . Tešil sa na ryby a vnúčika, čo všetko ho naučí. Ale život je už taký, a nám zostáva len s láskou a úctou spomínať... :)
tori111222
Aj mne je to ľúto, môj brat zomrel pred tromi rokmi, pred Silvestrom. Večer zaspal a ráno sme už plakali pri ňom. Mal 46 rokov a 16 dcéru, ktorá žije u mňa.
andula1964
Píšem no zaroveň aj plačem,podobný píibech tomu môjmu,i moj priatel zbožňoval grilovanu pečienku a v sobotu som mu bola na pohrebe,to mal len 45 rokov a vela plánov do života,no osud je krutý!!!
furdica
Spomenula som si mna mojho manžela zomrel pred 19 rokmi Toež miloval vinko aj sme ho doma pestovali 800 korenov sme mali bola to taka zmeska ale dokazal vyrobit fajne vinko to červene spievalo bolo vnom vela frankovky ale aj ine nove odrody Ked sa človek pominie malo kto nastupi na jeho miesto a pokračuje v jeho praci aj ja už nemam vinohrad ale spomienky ostavaju ked si dam pohar červeneho spominam na to naše a tušim ine take dobre nie je






 



TOPlist