Foto: Pravda
Fedor Malík
O víne však vravel, že to nie je alkohol. Vraj je to dar z nebies a mnohí Modrania si ho ani nezaslúžia... udrel klinec po hlavičke. Pred pár rokmi si kúpil vinicu v Šnaudách. Bola zanedbaná a jej rekonštrukcia v ťažkej pôde bola vyčerpávajúca. Pozri recepty na Voňavé grilované pochúťky Po dvoch rokoch práce bola ako z obrázku. Rodila to najlepšie biele burgundské v Modre. Prvý „klát" si Janko nechával zásadne pre seba. Bol najfajnovejší, najjemnejší. Víno v čaši sa však nevypilo len tak samo. Musela byť k nemu pečienka na cibuľke.
Hovädzia, teľacia, bravčová. Nie však jelenia, diviačia, srnčia. Tie nikdy! Janko totiž prírodu miloval... Aj hydinovej sa vyhýbal. Hotovú pečienku si poprášil majoránkom a jedol ju s čerstvým chlebíkom. Musel byť tmavý, nikdy nie biely.
Na jar tohto roku si kúpil gril a pečienku začal pripravovať po novom. Vravel, že je oveľa chutnejšia, šťavnatejšia. Ešte koncom mája sa rozplýval nad jej vôňou a chuťou. To bolo posledný raz, čo sme sa pri soche Ľudovíta Štúra na námestí stretli.
V očiach mal smútok. Netušil som nič dobré. O dva týždne sme ho na modranskom cintoríne odprevadili na druhý svet...
Diskusia k článku