Fedor Malík:
Grilovačka na zámku

Fedor Malík, 16. júla 2013     2 minúty čítania

Prehupli sme sa cez Duklu a v Poľsku neboli cesty o nič lepšie. Navyše stovky kamiónov a dupľované čiary v strede asfaltiek nás brzdili. Šli sme pomaly a úhľadná poľská Galícia nás upokojovala.


Foto: Pravda - Ivan Majerský


Do dvestotisícového Rzeszowa to trvalo takmer dve hodiny. Tam sme zatočili na východ a po pár minútach sme už parkovali na zámku v Łanciute. Do krajiny našich severných susedov sme, divte sa, cestovali za vínom.

Za účasti degustátorov zo šiestich krajín sa tam konal III. Galicyjski konkurz win. Samozrejme, hroznových. Ušľachtilých, interšpecifických i hybridných. V Poľsku samotnom je asi 400 hektárov viníc a tu pod Karpatami sa s podnebím trápi asi 150 vinárov. Je to hrdinský boj a vína sa dajú konzumovať.

Prekoštovali sme ich hneď v prvý večer. Podávali sa na grilovačke na zámku. Lepšie napísané v rozľahlom parku v „Storczykarmi“, v modernom reštauračnom zariadení, v objatí zámockých skleníkov. Na obrovskom grile sa pripravovalo mäso, ryby, grilovaná zelenina i ovocie. Grilovaný pstruh bol z mrazáku a nestál za fajku močky. Treska však bola chutná a voňavá. Žiadalo si to suché biele.

Nerozhodoval som sa dlho. Dal som si naliať Jutrzenku, poľskú odrodu šľachtiteľa Romana Mysliwieca. Trávovo voňala, šťaveľovo chutila a bola „seversky“ harmonická. K rybám som zajedal grilovanú jačmeňovú kašu (krupniok). Viete, že to bolo chutné? Fľašu Jutrzenky sme s Romanom dopili a večer ukončili našim minuloročným tramínom.



Diskusia k článku

kuchticka
Pan Malik, jacmenovu kasu bych rada ochutnala, ale ten tramin!!!
Zvlala bych jednu flasu (7dcl) za vecer. Kde zobrat tamin v nasich koncinach? :-)))






 



TOPlist