Foto: Pravda - Ivan Majerský
Za účasti degustátorov zo šiestich krajín sa tam konal III. Galicyjski konkurz win. Samozrejme, hroznových. Ušľachtilých, interšpecifických i hybridných. V Poľsku samotnom je asi 400 hektárov viníc a tu pod Karpatami sa s podnebím trápi asi 150 vinárov. Je to hrdinský boj a vína sa dajú konzumovať.
Prekoštovali sme ich hneď v prvý večer. Podávali sa na grilovačke na zámku. Lepšie napísané v rozľahlom parku v „Storczykarmi“, v modernom reštauračnom zariadení, v objatí zámockých skleníkov. Na obrovskom grile sa pripravovalo mäso, ryby, grilovaná zelenina i ovocie. Grilovaný pstruh bol z mrazáku a nestál za fajku močky. Treska však bola chutná a voňavá. Žiadalo si to suché biele.
Nerozhodoval som sa dlho. Dal som si naliať Jutrzenku, poľskú odrodu šľachtiteľa Romana Mysliwieca. Trávovo voňala, šťaveľovo chutila a bola „seversky“ harmonická. K rybám som zajedal grilovanú jačmeňovú kašu (krupniok). Viete, že to bolo chutné? Fľašu Jutrzenky sme s Romanom dopili a večer ukončili našim minuloročným tramínom.
Zvlala bych jednu flasu (7dcl) za vecer. Kde zobrat tamin v nasich koncinach? :-)))