Fedor Malík:
Grilovací raut v zámockej záhrade

Fedor Malík, 13. júna 2023     2 minúty čítania

V polovica mája bolo počasie stále vrtkavé. Chladno, dážď, slota. Veríme však ľudovej pranostike. Na jeseň bude v stodole raj. Sadli sme vtedy s Braňom do auta a trielime na sever.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Asfalt je šmykľavý, šoféri nepokojní. Poznáte to. Nuž a na Kysuciach, akože inak, je dopravná zápcha. Nadol, hor sa do Európy. Stovky poľských kamiónov vytvárajú atmosféru dopravného cunami.

Aj malopoľská krajina je pod mrakom. Diaľnica do Krakova je plná a nebezpečná. Po štyroch hodinách sa už motáme pred cieľom cesty. Na kráľovskom zámku v Niepolomiciach nás už čakajú. Vínny konkurz Galicija Vitis 2023 sa môže začať.

Večera je typicky poľská. Chutná „zupa fasolowa ze Soplicowa“ vonia cesnakom, guláš z drobových žalúdkov s pečienkami si musíte dochutiť, ponuka šalátov je však bohatá a chutná. Dopijem dobré poľské pivo a zaspávam ako drevo. Po skromných raňajkách, už po ôsmej, sedím za degustačným stolom. Čakajú nás tri stovky vín zo šiestich krajín Európy.

O tretej poobede je hotovo, o šiestej navečer je grilovací raut v zámockej záhrade. Obrovské prekvapenie, úžasná ponuka. Šéfkuchár Wojtek má zlaté ručičky. Grilovaná „jagnięcina“ sa rozplýva v ústach, teľacina s grilovaným špargľovým šalátom nemá chybu, kurkumové glazúrované kuracie prsia prekvapujú. Neviete si vybrať.

Chutnejší je grilovaný filet zo pstruha s bazalkou či baltský losos s brokolicovým dipom, či zubáč, teda candát (sandacz) po staropoľsky. Paráda nad parády. Žalúdok však máte len jeden.

Bolo toho veľa a bolo to treba zapiť. Zariskoval som. Dal som si naliať Riesling „późny zbier“ 2021 z pätnásťhektárovej biodynamickej vinice Wieliczka a bol som milo prekvapený. Až na tú cenu. Stopäťdesiat zlotých je viac ako našich tridsať eur...





Diskusia k článku







 



TOPlist