Fedor Malík:
Galvánkova tlačenka

Fedor Malík, 3. decembra 2014     2 minúty čítania

Kto nepoznal doktora Petra Ševčoviča, kto si neprečítal jeho skvelé knihy, ten nemôže vedieť, ako „chutila“ kedysi Bratislava.


Foto: Pravda - Ivan Majerský


Jeho svedectvá o kuchyni bohémskeho Prešporka sa čítajú jedným dychom. Zahodíte starosti, vypnete televízor a venujete sa čítaniu. Je to magnetizujúca spisba. Iskrí vám v očiach, zhlboka dýchate a slinky na jazyku sa vám hromadia. Odhaľujete tajomstvá receptov, o akých ste nemali potuchy.

Recepty bedače, dobroty odchádzajúcej šľachty, lukulské hody novozbohatlíkov. Doktor Ševčovič fandí všetkým a všetkých aj obdi-uje. Zvlášť však krčmárov a mäsiarov.

Napríklad krčmára Galvánka. V časoch prvej republiky vraj robil najlepšiu tlačenku v meste. Nemala prostú „viechovú“ chuť, nebol to ani maďarský „švankéz“, ani cesnakový sulc. Bol to jednoducho Galvánkov presvurst. Krčmár ho varil v kotle z hlavy, papŕč, kože a kolena čerstvo zabitej svine. Mäso očistil od kostí, pokrájal, pridal majorán, čierne korenie, rozdrvený cesnak, mletú papriku a všetko premiešal. Zmesou naplnil svinský žalúdok, ten zaviazal, povaril ho a položil medzi dve dosky. Tú vrchnú zaťažil „piglajzom“. Tlačenku po dozretí údil dva dni studeným dymom. Od papriky bola „čipóš“ a od dymu „čikóš“. Všetkým chutila a nik na svete už takú dobrotu nevyrobí...



Diskusia k článku

majofan
Hmmm,krčmár Galvánek bol teda "špílmacher".vyrábame podobnú dobrotu,síce už nie do svinského žalúdka,aj kože už melieme, (keď ju vidím v číkoch, sa mi hnusí, ked ju nevidím, tak zjem)A mimochodom ,uvariť v kotli tlačenku v žalúdku je celkom slušná veda, aby to celé nevytieklo, nevybuchlo a inak sa "nepokazilo".A prečo by nik na svete už nevyrobil takú dobrotu?Ááále vyrobil, len na to treba čas a trpezlivosť no a samozrejme peknú svinku.
bozulka
Mám jeho dve knihy a rada v nich čítam.Dokonca som aj skúšala...
@majofan , najlepšia tlačenka akú som kedy jedla bola varená v žalúdku,pekne pomaly.Po vytiahnutí z kotla, zaťažená aby bola plochšia a potom ešte zaudená...Odkedy sme prestali chovať, aj manželová rodina tak som takú tlačenku nejedla.A vôbec celú zabijačku...!!!

elena
Veru, dnes už mladí ani nevedia, ako chutila zabíjačka z takého 200 kg brava, to bolo mäso, to boli klobásky. Nuž, ale "racilojálne" ako hovoril strýco Marcin, to nebolo. A pamätám si aj na tú zaťaženú tlačenku.
kuchticka
Jaj @bozulka ! Taktiez spominam na byvale zabijacky a dobroty, ktore sme jedavali. Nic take uz asi nikdy neochutim.
Pozdravujem ta I cele Piestany a okolie.
hubata
Kto býval na dedine vie ako chutila doma vychovaná sviňa a to je základ pre všetky zabíjačkové dobroty.... z hyperbordelu dobrú zabíjačku nikto neurobí, raz darmo.....
babucka
Uz nam zostali iba spomienky na zabijacky a chute v ustach.Stare dobre casy sa pominuli .






 



TOPlist