Foto: Pravda - Ivan Majerský
Recepty bedače, dobroty odchádzajúcej šľachty, lukulské hody novozbohatlíkov. Doktor Ševčovič fandí všetkým a všetkých aj obdi-uje. Zvlášť však krčmárov a mäsiarov.
Napríklad krčmára Galvánka. V časoch prvej republiky vraj robil najlepšiu tlačenku v meste. Nemala prostú „viechovú“ chuť, nebol to ani maďarský „švankéz“, ani cesnakový sulc. Bol to jednoducho Galvánkov presvurst. Krčmár ho varil v kotle z hlavy, papŕč, kože a kolena čerstvo zabitej svine. Mäso očistil od kostí, pokrájal, pridal majorán, čierne korenie, rozdrvený cesnak, mletú papriku a všetko premiešal. Zmesou naplnil svinský žalúdok, ten zaviazal, povaril ho a položil medzi dve dosky. Tú vrchnú zaťažil „piglajzom“. Tlačenku po dozretí údil dva dni studeným dymom. Od papriky bola „čipóš“ a od dymu „čikóš“. Všetkým chutila a nik na svete už takú dobrotu nevyrobí...
@majofan , najlepšia tlačenka akú som kedy jedla bola varená v žalúdku,pekne pomaly.Po vytiahnutí z kotla, zaťažená aby bola plochšia a potom ešte zaudená...Odkedy sme prestali chovať, aj manželová rodina tak som takú tlačenku nejedla.A vôbec celú zabijačku...!!!
Pozdravujem ta I cele Piestany a okolie.