Fedor Malík:
Frkacúle s orechmi

Fedor Malík, 10. septembra 2013     2 minúty čítania

O frkacúloch, modranskej cestovinovej hrdosti, som vám už niekoľkokrát písal.


Foto: Pravda - Robert Hüttner


Vždy to však bolo v súvislosti so slávnostnou slepačou polievkou, ktorá sa u nás podáva pri svadbách, krstoch, konfirmáciách, birmovkách a okrúhlych výročiach narodenia. Tentoraz to bude trochu inak.

Minulú sobotu mala šesťdesiatku naša svatka Elenka. Kto by to bol povedal! Taká mladá a už má kopu liet na krku. Oslava to bola veľmi príjemná. Tretina Modranov a dve tretiny Kraľovanov. Dobroty od výmyslu sveta. Začalo sa prípitkom. „Modraňským“, naším šumivým vínom s ochrannou známkou Modragne.

Po studených bublinkách sa podávala horúca slepačia polievka. Bola žltučká, voňavučká, z vlastnej „biosliepky“ a bola, akože inak, s frkacúlmi. Dal som si dvakrát. Potom bola fúra šalátov, taký i onaký, fúra mäsa. Pečeného, vyprážaného, duseného, grilovaného. Brušiská nám praskali. Nalievala sa svatova zmeska z modranských Plázlov. Nemala chybičky.

A potom káva a zákusky. Rezy, torty, rožteky, guľky, truhličky, mesiačiky, kolieska, špice, košíčky... Sladkosti milujem a ani dnes sa im nevyhýbam. Oči by jedli, jazyk však prehovoril inak. Svatku som požiadal o čosi nezvyčajné. „Zostalo z tých frkacúlov, prosím?“ Zostalo. A ja som mal o päť minút na tanieri frkacúle s mletými vlašskými orechmi. Boli pokvapkané maslom a prenáramne mi chutili...



Diskusia k článku

tinca
a čo sú to tie frkacúle?? Pán Malík by mal bližšie vysvetliť, nepoznám to.
hannah22
ja to poznám ako gágoríky....a verím že to bola skvelá polievka , ale s orechmi som ich ešte nejedla, široké rezance s orechmi áno... :))
hubata
Pán Malík a do hlbokého tarélka ste si dali naložiť tie frkacúle?
luss44
mňam frkaculová polievka... priznám sa nie som polievková, a vývary už vôbec nemusím, ale keď sú tam domáce frkacule - tej neodolám
kuchticka
Co su to frkacule? to som nikdy ani nepocula, Zaujimali by ma tie modranske vinka, ktore som nikdy neochutnala.
luss44
@kuchticka - sú to domáce cestoviny, každý kúsok ručne robený, pozri link čo pridala vyššie @nela88 , no a modranské vínka príď okoštovať tento víkend na Vinobranie do Modry :)






 



TOPlist