Foto: Shutterstock
Keď sa dni krátia a večery trávime doma oveľa častejšie ako doteraz, večer čo večer si mnohí kladú otázku – čo by sme k filmu či dokumentu zobkali. Nemusí sa to skončiť pri vrecúšku kupovaných zemiakových čipsov alebo niečoho podobného. Dá sa to aj inak.
Teraz nemáme na mysli napríklad zeleninové čipsy z obchodu. Predsa len, keď si niečo chrumkavé pod zub pripravíme sami, máme pod kontrolou, koľko oleja (a aký), soli, či naopak sladidla, použijeme a dobrotu nepotrebujeme ani ničím konzervovať. A ešte vás to vyjde aj lacnejšie.
Zeleninové čipsy
Čipsy sa dajú pripraviť v podstate z akéhokoľvek druhu zeleniny, treba ju len natenko nastrúhať alebo nakrájať. Na prípravu zeleninových čipsov je ideálna sušička, pretože zelenina sa suší šetrne, pri teplotách nie vyšších ako 42 °C. Zachováva sa v nej tak väčšina vitamínov. Keďže sa do nich nepridáva žiadny tuk, zeleninové lupienky zo sušičky sú na tom veľmi dobre aj kaloricky. Sušenie je vhodné pre všetky druhy zeleniny a tiež ovocia.Foto: Shutterstock
Ak nemáme doma sušičku, môžeme čipsy pripraviť v rúre, ale časť vitamínov sa stratí. Ak chceme v zelenine zachovať vitamíny, treba sa rozhodnúť pre také druhy, ktoré obsahujú vitamíny a látky odolné voči teplu.
Tekvicové čipsy
Chutnou a zdravou alternatívou klasických čipsov, sú tekvicové čipsy. Tekvica, ktorá obsahuje veľa betakaroténu, ktorý je teploodolný, takže sa nezničí, keď čipsy z nej budeme piecť v rúre pri vyššej teplote.Foto: Shutterstock
Na ich prípravu potrebujeme 300 g tekvice (napr. maslovej) bez šupky, z ktorej odstránime semienka. Tekvicu nakrájame alebo nastrúhame na plátky hrubé asi 1 - 2 mm.
Tekvicové plátky dáme do misy, pokvapkáme ich dvomi polievkovými lyžicami olivového oleja, pridáme soľ a koreniny podľa svojej chuti (tymian, sušený cesnak, oregano alebo rozmarín), všetko dobre premiešame. Plátky rozprestrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre predhriatej na 250 °C približne 15 minút.
Podobne aj bataty, ktoré majú viac vitamínu E, sodíka a vápnika než zemiaky, môžeme piecť v rúre. Sú bohaté na betakarotén a vitamín B2, ktoré sú dobre odolné aj voči vyšším teplotám. Pripravujú a pečú sa podobe ako tekvicové čipsy. A to isté platí aj pre mrkvu a červenú repu.
Foto: Jana Štrbková
Čipsy sa dajú dokonca pripraviť aj z listovej zeleniny, napríklad z kelu, z ktorého odstránime „rebrá“, nakrájame na kúsky, osolíme, okoreníme a pečieme v rúre 45 minút pri 110 stupňoch.
Pečený cícer
Výbornou alternatívou na večerné chrumkanie je pečený cícer. Je mimoriadne bohatý na bielkoviny, takže aj zasýti. Je vhodný aj pre diabetikov, tehotné ženy, vegetariánov, vegánov a športovcov. Vďaka množstvu vlákniny, vitamínov skupiny B a dôležitých minerálov je však zdravý pre každého.Foto: Shutterstock
Pripravuje sa veľmi jednoducho. Vopred uvarený alebo scedený a opláchnutý cícer z konzervy dôkladne osušíme (čím bude suchší, tým bude chrumkavejší), zmiešame s olivovým olejom, soľou, rozprestrieme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pol kila cíceru pečieme približne pol hodinu. Potom cícer vytiahneme, zmiešame s korením podľa chuti (výborný je napríklad cesnakový prášok a údená paprika) a necháme ešte 10 minút piecť.
Pečený cícer sa dá urobiť aj na sladko. Namiesto soli a korení ho ochutíme agávovým sirupom alebo medom a mletou škoricou. Najlepší je čerstvo upečený cícer, ale možno ho dať v uzatvorenej nádobe do chladničky a vydrží tam 7 dní. Nebude však už taký chrumkavý.
Pozrite si aj náš videonávod, ako upiecť cícer:
Diskusia k článku