Foto: Shutterstock
Včasné nasolenie
Kurča treba zvnútra aj zvonka nasoliť 24 hodín pred pečením a dať do chladničky. Na jednej strane sa tým mäso dochutí a na druhej strane to pomôže, aby zostalo pri pečení šťavnatejšie a koža bola chrumkavejšia. Hodinu pred samotným pečením ho z chladničky vyberte.Ak chcete, aby bolo kurča po upečení mimoriadne šťavnaté, namočte ho na 24 hodín do slaného nálevu a to až dva dni pred jeho pečením. Na nálev zmiešajte vodu a soľ (50 g soli na liter vody) a ak chcete, pridajte koreniny (korenie, bobkový list, citrónovú kôru...). Nechajte zovrieť, potom vyhnite ohrev a nálev nechajte dobre vychladnúť.
Do nálevu vložte kurča, a nechajte ho 24 hodín marinovať v chladničke. Potom, teda jeden deň pred pečením, ho vyberte z nálevu a vložte naspäť do chladničky. Na druhý deň ho z chladničky vyberte hodinu pred pečením.
Foto: Shutterstock
Ako zistíte, či je kurča už hotové?
Kurča pred pečením treba dobre osušiť. Hoci u nás sa pečie v mise alebo na plechu, profesionáli odporúčajú piecť ho na rošte - kurča naň položiť, a podeň umiestniť malý plech alebo zapekaciu misu, kde sa zachytí všetka chutná šťava, ktorá sa pri pečení z kuraťa uvoľňuje.Piecť by sa malo kurča pri 180 stupňoch. Po 45 minútach ho vyberte a špicatým nožom prepichnite miesto medzi hornou časťou stehna a trupom - ak z vpichu vyteká čistá šťava, kurča je upečené. Ak vyteká šťava obsahujúca krv, vložte ho ešte naspäť do rúry. Potom kurča vyberte a nechajte päť minút v teple - prikryte ho alobalom alebo ak ho pečiete na pekáči, zakryte ho vrchnákom.
Foto: Shutterstock
Platí pravidlo, že kurča s hmotnosťou približne 1,5 kg sa upečie v štandardnej rúre pri teplote 180 stupňov približne za hodinu. Pri ťažšom kurčati počítajte s približne 40 dodatočnými minútami na kilogram váhy.
Spravte z neho motýľa
Keďže kuracie prsia sa upečú oveľa rýchlejšie než stehná, keď sú stehná hotové, budú prsia už prepečené a teda suché. Ak tomu chcete zabrániť, môžete kurča upraviť podľa techniky, ktorá sa stala známou ako "spatch cock", u nás sa používa aj výraz "na motýlika".Foto: Shutterstock
Nie je to nič zložité, stačí pred pečením nožnicami na hydinu alebo ostrým nožom vyrezať chrbtovú kosť a následne celé kurča sploštiť, tvarom tak bude pripomínať motýľa. Po tejto predpríprave sa kurča bude piecť rovnomernejšie.
Foto: Shutterstock
Trik s utierkou
Trikom na šťavnaté pečené kura je kurča pred pečením a vložením do rúry obaliť čistou kuchynskou utierkou pokvapkanou trochou bieleho vína. Počas pečenia utierku pravidelne polievajte bielym vínom a kuracím vývarom, aby bola stále vlhká. Pol hodiny pred vybratím kuraťa z rúry utierku opatrne odstráňte a mäso dajte dopiecť.Omáčka ako bodka na i
Ak sa vám napriek radám a skúsenostiam "zadarilo" kurča počas pečenia dramaticky vysušiť, pomôcť môže dostatok vynikajúcej šťavy alebo omáčky, s ktorou ho budete podávať.Výpek sceďte do kastrólika, pridajte tymian, citrónovú šťavu, povarte, prípadne varom zredukujte a preceďte. Vmiešajte studené maslo a omáčka je hotová.
Diskusia k článku