Elixír pre imunitu:
Naučte sa denne vypiť pohár vody z kyslej kapusty, spraví s vaším zdravím zázraky

Jana Klimanová, 24. januára 2024     3 minúty čítania

Kyslá kapusta je pokladom slovenskej kuchyne, no jej skrytým bohatstvom je šťava, nazývaná tiež juška. Tejto tekutine plnej vitamínov sa poteší vaša imunita aj trávenie.



Foto: Shutterstock

Céčková bomba

Voda z kyslej kapusty je zázračným kokteilom bohatým na vitamín C. V skutočnosti obsahuje ešte viac vitamínu C, než samotná kyslá kapusta. Okrem toho je zdrojom fytonutrientov, ktoré prispievajú k detoxikácii tela, a obsahuje aj kyselinu mliečnu s probiotickými účinkami. Vďaka fermentácii sa v nej nachádzajú aj vitamín B6, železo a draslík.

Posilňuje imunitu

Vedeli ste, že šťava z kyslej kapusty môže byť vaším spoľahlivým spojencom počas chrípkovej sezóny? Práve preto, že je bohatá na zinok a vitamín C. Je vhodná aj pri vysokej teplote, pomáha organizmu bojovať proti infekciám a napomáha obnove črevnej mikroflóry.

A to nie je všetko! Je účinná aj pri riešení tráviacich problémov a podpore zdravého metabolizmu, čo ju robí nenahraditeľnou súčasťou stravy pri chudnutí a udržiavaní zdravej hmotnosti. Ak máte problémy so zápchou, šťava z kyslej kapusty vám rozhýbe črevá.

Pohárik denne

Vypitie pohárika šťavy z kyslej kapusty môžete zahrnúť medzi vaše každodenné rituály. Je to jednoduchý spôsob, ako doplniť do organizmu dôležité živiny a posilniť svoju obranyschopnosť. Odporúčaná dávka je jeden deciliter denne.

Juška v kuchyni

Či už ju preferujete surovú alebo spracovanú v chutných jedlách, v našom jedálničku je juška nenahraditeľná. Varením síce stráca časť svojich cenných vlastností, najmä vitamínu C, no aj tak prináša množstvo prospešných účinkov pre vaše telo.



Foto: Shutterstock

Ako by ste mohli najlepšie využiť šťavu z kyslej kapusty vo vašej kuchyni? Možností je viac než dosť. Skúste si napríklad pripraviť osviežujúci šalát so šťavou, pridať ju môžete do polievok, omáčok, k zemiakom, ale aj k dusenému mäsu, ktoré vďaka nej dostane výraznejšiu chuť. Inšpirujte sa aj našimi receptami z jušky.





ANKETA: Pijete vodu z kyslej kapusty?

75,5%



24,5%







Diskusia k článku

56859_1675025533 - profilový obrázok
dr
dr
Všetko pekné, len ste zabudli upozorniť "šťastlivcov", ktorí majú histamínovú intoleranciu, že pre nich to nie je bezpečné. Keď napíšem "A", musím napísať aj "B" v tomto prípade.
chemik
Je třeba zdůraznit, že všechny užitečné vlastnosti kapustové vody platí hlavně pro domácí kyslou kapustu. Obchodní řetězce prodávají kyslou kapustu v PE sáčcích konzervovanou, aby vydržela po dobu zaručované spotřeby. Stabilizuje se nejčastěji podobně jako víno sírou pyrosulfitovou, která se čichem i chutí pozná při ohřevu nebo kyselinou sorbovou resp. sorbanem, což je chuťově neutrálnější. Ovšem příznivý účinek na střevní mikrofloru se tím vytrácí. Takže někteří producenti kyslou kapustu v sáčkách dodávají v solném nálevu - podobně jako kapustu sterilovanou ve skle. Čistý lák z kapusty pak prodají v extra lahvích jako nápoj pro zdraví za vyšší cenu. Takže kdo má možnost tak má mít v pivnici bečku poctivé domácí kyslé kapusty pro chuť i zdraví.
atina1947
@dr (24.1.2024 14:58)

A nejen to, je tam vysoka davka soli, ledvinari by meli davat pozor na takove rady.
1x dr
56859_1675025533 - profilový obrázok
dr
dr
@chemik (24.1.2024 16:10)
Pozor je kyslá kapusta - tú predávajú po trhoch priekupníci a predáva sa v obchodných reťazcoch. A potom je kvasená kapusta - takú si vyrobíte doma a predávajú ju tiež niektorí poctiví podnikatelia - napr. v Stupave takú dostanete alebo na niektorých tržniciach. Kedysi ju predávali babky z drevených veľkých sudov na tržniciach.
56859_1675025533 - profilový obrázok
dr
dr
Ale histaminici by nemali jesť ani kyslú ani kvasenú kapustu !!!






 



TOPlist