Fedor Malík:
Dolnozemský „morváň“

Fedor Malík, 31. mája 2022     3 minúty čítania

Postcovidové vrece sa roztrhlo. Dvojnásobne to platí aj v našej vinohradnícko–vinárskej praxi.



Vínny konkurz jeden za druhým, miestne koštovky, obecné degustácie. Malí aj veľkí vinári sa chcú pochváliť, vystrčili rožky z ulity a chcú ukázať, akéže to vína ročníka 2021 sa zrodili v ich pivnici.

Stovky lákavých produktov v Jure, v Modre, Orešanoch, v Nitre, Mojmírovciach, v Krtíši, na Tokaji. Pardón, zabudol som akosi na južné Slovensko. Aj tam sme boli, aj tam sme odhaľovali krásu vín zo slnkom prehriatych honov. Tak napríklad v Šali. Už po siedmy raz sa v tomto okresnom meste konala prehliadka „Vino Terra Wag“. Víno z viníc dolnovážskeho kraja, víno zamatové, delikátne. Tohto roku sa zaskvelo. Šampiónom kategórie bielych suchých vín sa stal domáci borec. Rulandské biele 2021 Silvestra Szekeresa z Tešedíkova dosiahlo takmer deväťdesiat bodov!

V polovici degustácie bola prestávka. Bola v réžii Ondreja Kožucha. Bandy, taktiež rodák z Tešedíkova, skvelý gastronóm, žijúci v Kráľovej pri Váhu podával tamojšiu špecialitu. Dolnozemský „morváň“. Tradičný maďarský kysnutý slaný koláč s náplňou z kyslej smotany. Koláč či skôr obrovská buchta, je piatočný pokrm. Jedol sa s kyslými polievkami a „mäsojedi“ pri ňom mľaskali pri fazuľovom guláši s kúskami údeného kolena. Bola že to paráda... červené a prírodné sladké vína sa potom akosi pružnejšie degustovali.

Po jednej bolo hotovo. Dvestopäťdesiat vzoriek z troch krajín centrálnej Európy sa zvládlo s prehľadom. A opäť zvíťazili tí najlepší. Spod Malých Karpát aj z viníc od Váhu.

Odviazal som sa aj ja. Akoby aj nie. Po vyhlásení výsledkov nasledoval obed. Opäť voňavý a chutný. Z pekáča Ondreja Kožucha. Pečené rebierka z mladého prasiatka, maslová zemiaková kaša a „obyčajný“ uhorkový šalát v octovo–korenenom náleve. Chutilo to, no mnohí sa vracali k nadýchanému bielemu koláču. Prosto, Bandyho morváň bol jednotkou toho pokojného mierového dňa. Len ja som bol akýsi nesvoj. Vytratil som sa do vínneho depotu konkurzu a nalial som si čašu maďarskej fajty Ezerjó. „Tisíc dobrôt“ nemalo chyby, chybičky...



Diskusia k článku







 



TOPlist