Fedor Malík:
Dolky pani Judity

Fedor Malík, 8. marca 2011     2 minúty čítania

Podľa sčítania ľudu v roku 1921 mala kráľovská Modra 5 046 obyvateľov.


Foto: Pravda

Fedor Malík


K Židom sa hlásilo 65 ľudí, ale vierovyznanie „izraelita" si poznačilo 94 obyvateľov. Židia u nás boli väčšinou obchodníci, lekári, právnici. V Modre so Slovákmi, Nemcami (tých bolo 361) i Maďarmi vychádzali celé roky v pohode.

Netrvalo to však dlho. Zmrákalo sa. Hitler besnil a pred modranským Štúrom už pochodovali gardisti. Židia mali dni spočítané. Časť z nich zutekala, časť nevládala. Tých druhých zobrali a z modranskej leánky už nikdy viac neokoštovali. Pozri recepty na Dobroty židovskej kuchyne Podobný osud stihol i rodinu Guttmannovcov. Synovia ušli do Palestíny a rodičia i s tehotnou dcérou Jolanou, matkinou kamarátkou, to už nestihli. Po starej pani Judite mi zostalo len pár receptov.

O jej chutných lekvárových mrežovníkoch som vám už písal a návod na prípravu kalerábovej kapusty s bielym vínom vám ešte niekedy prinesiem. Teraz sa budeme venovať zemiakovým dolkám pani Judity.

Ošúpte si osem väčších zemiakov a na hrubo ich postrúhajte. Pridajte k nim 20 deka polohrubej múky, hodne rasce, dve polievkové lyžice majoránu, štipku bieleho i čierneho korenia, medzi prsty štipľavú papriku, trochu soli a nakoniec dva strúčiky roztlačeného cesnaku.

Formu na dolky vytrite husacou masťou a dolky do zlata vypekajte. Povrch chladnúcich doliek ozdobte posekanou petržlenovou vňaťou.

Pri výbere vína buďte obozretní. Žiada si to izraelský mok. Najlepšie akurátne vychladený Semillon z Golanských výšin...




Diskusia k článku

jerica
Škoda , nedá sa pridať do mojiho chlievika KK .
hubata
Pán Malík, ale okamžite s tým receptom do kuchárskej knihy: dosť bolo pizze, špagiet a lososa, my chceme dolkyyyy !!!
evanaaa
Myslím, že sú to vlastne zemiakové placky ( aspoň to cesto), len na hrubšie strúhané zemiaky ako obvykle a robené v dolkárni. Sú potom také malé, chutné, v receptoch už takto boli pečené. Potrebujem ešte kúpiť tú dolkovú panvicu a budem ich takto robiť.
gourmand
myslím, že treba uviesť veci na pravú mieru : žiadne dolky, volá sa to latkes a defacto to chutí podobne ako zemiakové placky, akurát bez cesnaku a semillon z golanských no neviem......
lucccka
Ja by som si ten izraelský mok nedala už len preto, že je izraelský. Nedávidím tú krajinu. Nie som podporovateľ Palestínčanov ani nepriateľ Židov, nenávidím len sionizmus. Kebyže idem ja v Izraeli autobusom, nemohla by som sedieť, lebo nie som Židovka. Videla som také video na youtoobe. Alebo napríklad len pred pár rokmi tam platil zákon, že kňaz nemôže byť dlhšie v Izraeli ako 1 týždeň. Hovoril nám to náš kňaz, lebo sa tam od nás organizovala púť. Ešte sa na tom smial, že za ten týždeň to stihne. Som zvedavá, či by aj naďalej posielali Nemci Izraelu peniaze ako odškodné za holokaust, keby sa toto dozvie nemecká vláda. No ale raz sa pravda prevaliť musí. Už sa veľmi teším na to.






 



TOPlist