Foto: Pravda
Fedor Malík
Netrvalo to však dlho. Zmrákalo sa. Hitler besnil a pred modranským Štúrom už pochodovali gardisti. Židia mali dni spočítané. Časť z nich zutekala, časť nevládala. Tých druhých zobrali a z modranskej leánky už nikdy viac neokoštovali. Pozri recepty na Dobroty židovskej kuchyne Podobný osud stihol i rodinu Guttmannovcov. Synovia ušli do Palestíny a rodičia i s tehotnou dcérou Jolanou, matkinou kamarátkou, to už nestihli. Po starej pani Judite mi zostalo len pár receptov.
O jej chutných lekvárových mrežovníkoch som vám už písal a návod na prípravu kalerábovej kapusty s bielym vínom vám ešte niekedy prinesiem. Teraz sa budeme venovať zemiakovým dolkám pani Judity.
Ošúpte si osem väčších zemiakov a na hrubo ich postrúhajte. Pridajte k nim 20 deka polohrubej múky, hodne rasce, dve polievkové lyžice majoránu, štipku bieleho i čierneho korenia, medzi prsty štipľavú papriku, trochu soli a nakoniec dva strúčiky roztlačeného cesnaku.
Formu na dolky vytrite husacou masťou a dolky do zlata vypekajte. Povrch chladnúcich doliek ozdobte posekanou petržlenovou vňaťou.
Pri výbere vína buďte obozretní. Žiada si to izraelský mok. Najlepšie akurátne vychladený Semillon z Golanských výšin...
Diskusia k článku