Dobre vedieť:
Koláče na plech sú jednoduché, ale predsa... Čo nezanedbať pri ich pečení?

Jarmila Horváthová, 22. mája 2024     3 minúty čítania

Koláče na plech sú veľmi vďačné, ale napriek nenáročnej príprave si pri nich na pár vecí treba dať pozor.



Foto: Shutterstock

Koláče, pri ktorých sa cesto len vyleje na plech, patria medzi naše najobľúbenejšie. Teraz začína ich hlavná sezóna, lebo najlepšie sú s čerstvým ovocím. Aby sa vám vždy pekne vydarili, pripomeňme si, čo je, samozrejme okrem dobrého receptu, pre dokonalý výsledok dôležité.

1. Vyberte správny plech

"Plechové" koláče treba piecť v dostatočne hlbokom plechu, aby počas pečenia cesto z neho nedajbože "nevyliezlo".

2. Plech dobre pripravte

Aj pri takom jednoduchom koláči, ako je koláč na plech, precíznosť nezaškodí. Plech najprv dobre vymastite a vysypte múkou, aby sa koláč naň neprilepil, alebo dajte na spodok papier na pečenie a ten potrite tukom. Dôležité je tiež cesto na plech rozdeliť čo najrovnomernejšie. Ak bude cesto v niektorých miestach vyššie než inde, môže to viesť k odlišnému prepečeniu.

3. Každé cesto si vyžaduje svoje

Ovocné koláče na plech možno piecť naozaj z rôznych ciest – z kysnutého, piškótového, treného, krehkého, záleží len od vás. Kysnuté sú najlepšie aj s chrumkavou posýpkou navrchu, do piškótového cesta treba ovocie nakrájať najemno alebo zvoliť mäkké ovocie ako maliny či černice. Krehké cesto sa často najskôr predpečie, až potom sa dopečie s ovocím.



Foto: Shutterstock

4. Ovocie obaľte

Pri tomto type ovocných koláčov niet väčšieho rozčarovania, ak nešetríte ovocím a to skončí na dne plechu a nedajbože sa ešte aj pripáli. Aby ste tomu zabránili, treba ovocie vždy obaliť v múke alebo cukre. Ak chcete urobiť niečo "špeci", namiesto múky ho obaľte v mletých vlašských orechoch, lieskových orieškoch alebo v mandliach.

5. Vylepšite ho posýpkou

Posýpka obohatí najmä kysnuté ovocné koláče. Receptov na ňu je neúrekom, v zásade platí, že pomer múky, masla a cukru by mal byť 2-1-1. Maslo by pri spracovaní mrveničky malo byť studené a treba pracovať rýchlo. Ak máte radi chrumkavé, klasickú posýpku môžete obohatiť o nasekané orechy, mandle alebo ovsené vločky.

Prečítajte si ďalšie dobré rady, ako pripraviť posýpku na koláč






ANKETA: Používate na plech radšej papier na pečenie než tuk a múku?

80,3%



19,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist