Foto: Shutterstock
Koláče, pri ktorých sa cesto len vyleje na plech, patria medzi naše najobľúbenejšie. Teraz začína ich hlavná sezóna, lebo najlepšie sú s čerstvým ovocím. Aby sa vám vždy pekne vydarili, pripomeňme si, čo je, samozrejme okrem dobrého receptu, pre dokonalý výsledok dôležité.
1. Vyberte správny plech
"Plechové" koláče treba piecť v dostatočne hlbokom plechu, aby počas pečenia cesto z neho nedajbože "nevyliezlo".2. Plech dobre pripravte
Aj pri takom jednoduchom koláči, ako je koláč na plech, precíznosť nezaškodí. Plech najprv dobre vymastite a vysypte múkou, aby sa koláč naň neprilepil, alebo dajte na spodok papier na pečenie a ten potrite tukom. Dôležité je tiež cesto na plech rozdeliť čo najrovnomernejšie. Ak bude cesto v niektorých miestach vyššie než inde, môže to viesť k odlišnému prepečeniu.3. Každé cesto si vyžaduje svoje
Ovocné koláče na plech možno piecť naozaj z rôznych ciest – z kysnutého, piškótového, treného, krehkého, záleží len od vás. Kysnuté sú najlepšie aj s chrumkavou posýpkou navrchu, do piškótového cesta treba ovocie nakrájať najemno alebo zvoliť mäkké ovocie ako maliny či černice. Krehké cesto sa často najskôr predpečie, až potom sa dopečie s ovocím.Foto: Shutterstock
Diskusia k článku