Foto: Shutterstock
Spravte opatrenia už počas varenia
Dôležité je eliminovať uvoľňovanie arómy ešte počas prípravy jedla. Najzdravší je síce cesnak v surovom stave, taký ale šíri aj najintenzívnejší zápach. Už ľahké orestovanie cesnaku výrazne znižuje jeho následný zápach.Správny spôsob prípravy môže takmer úplne zabrániť zápachu. Cesnaková aróma vzniká pri rozpade bunkovej štruktúry, teda pri drvení a lisovaní cesnaku. Jedlá pripravujte ako zvyčajne, len namiesto nasekaných strúčikov cesnaku používajte celé. Pred podávaním odstráňte strúčiky z jedla. Takto sa zachová chuť, ale nepríjemný zápach bude menej intenzívny.
Foto: Shutterstock
Pomôže aj to, keď pred restovaním alebo varením zmiešate cesnak s citrónovou šťavou. Zachováte tak chuť, ale aróma nebude taká silná.
Ak pripravujete napríklad uhorkový šalát tzatziki, do ktorého ide surový cesnak, cesnak ponorte do tekutiny postrúhaných uhoriek, nechajte ho krátko v nej a pred pridaním ostatných ingrediencií ho opäť vyberte.
Nechajte nepríjemný pach pohltiť
Kuchyňu, ktorú po varení cítiť cesnakom, môžete osviežiť pomocou octu, do miestnosti dajte niekoľko misiek s octom, ktorý zápachy pohlcuje. Prípadne zvarte v hrnci ocot v pomere 1:1 s vodou a nechajte ho variť na miernom ohni. Môžete pridať aj pomarančovú alebo citrónovú kôru.Foto: Shutterstock
Podobne ako ocot, funguje aj na malých tanierikoch nasypaná sóda bikarbóna, prášok veľmi účinne pohlcuje pachy.
A toto pomôže vašim páchnucím rukám
Pri manipulácii s cesnakom, sa nevyhnete tomu, že zápach zostane na rukách. Aj na to existuje pár tipov, ako sa ho môžete zbaviť.Trochu nezvyčajným pomocníkom je v tomto prípade nerezová oceľ. Minútu trite prsty o nerezové umývadlo, nerezový kohútik alebo nerezovú lyžicu a nechajte si na ruky tiecť vlažnú vodu. Nerezová oceľ má neutralizačný účinok na zápach.
Foto: Shutterstock
Na mnohé problémy so zápachom je vynikajúca kávová usadenina. Ak sa chcete zbaviť zápachu, vyšúchajte si ňou ruky. Tiež môžete vyskúšať natrieť si ruky citrónovou šťavou a soľou a potom ich umyť vlažnou vodou. Zafungovať by mala aj jedlá sóda, potrite si ruky práškom a potom ich dôkladne umyte vodou.
Expertom na pachy všeobecne je ocot, ktorý funguje aj v tomto prípade. Umyte si ruky octom a vlažnou vodou. Zápach cesnaku ale aj octu rýchlo zmizne.
Diskusia k článku