Foto: Shutterstock
Z lekváru toping na palacinky
Zvyšky džemu alebo lekváru najlepšie dostanete z pohára, keď doň prilejete troška teplej vody alebo džúsu, dospelí môžu vyskúšať zvyšky vypláchnuť aj likérom, či vínom. Po tom, ako do pohára prilejete trochu tekutiny, pohár zatvorte a dobre pretrepte.Lekvárovú omáčku, alebo ak chcete, toping, môžete naliať na biely jogurt, na zmrzlinu, na palacinky či lievance alebo ňou môžete navlhčiť upečený korpus na koláč či tortu.
Marináda na mäso
Ak máte v chladničke zbierku pohárikov so zvyškom omáčok či už na barbecue, karí, ku čipsom či tortilám, pridajte k nim pár kvapiek oleja, trochu vína či citrónovej šťavy, možno trochu medu, prelisovaný cesnak, prípadne vaše obľúbené bylinky. Opäť je potrebné v uzavretom poháriku všetko pretrepať. Vzniknutú marinádu môžete použiť na kuracie či bravčové mäso.Sladké nátierky do cesta
Ste fanúšikmi mandľového či arašidového masla alebo čokoládovo-orieškovej nátierky a nechcete prísť ani o tú trošku, čo zostala v pohári? Vložte zatvorený pohár so zvyškami do horúcej vody a nechajte niekoľko minút postáť.Foto: Shutterstock
Stuhnuté zvyšky sa teplom uvoľnia a potom k nim môžete pridať mlieko či smotanu a dobre pretrepať. Vzniknutú emulziu môžete naliať na ovsené vločky či raňajkové cereálie alebo ju pridať do cesta na palacinky, vafle či koláč.
Nový dresing z majonézových omáčok
Zo zvyškov majonézy alebo tatárskej omáčky si môžete namiešať vlastný dresing, ktorý sa hodí na čerstvo pripravený šalát, ale trebárs aj na vajíčka či varené kuracie mäso.Do pohára či fľaše so zvyškami majonézy alebo tatárky pridajte tekutinu, ktorá zvyšky uvoľní. Najlepšie sa na to hodí smotana alebo mlieko, ale určite to môže byť aj trocha kefíru, cmaru či acidofilného mlieka. Pretrepať a môžete nalievať na šalát.
Horčica do šalátu
Klasický šalátový dresing známy pod názvom vinaigrette sa bez horčice nezaobíde. Tak prečo ho nepripraviť rovno v pohári s jej zvyškami? Stačí pridať olej, ocot, med, ochutiť, pretrepať a šup na šalát.Ako na to vám ukážeme aj v našom videu:
Diskusia k článku