Foto: Shutterstock
Uhorková voda
Vložte niekoľko plátkov uhorky a citróna do pohára s vodou, môžete pridať tiež pár lístkov mäty. Takýto osviežujúci nápoj vás nielen hydratuje, ale tiež detoxikuje. Uhorková voda je skvelá aj v prípade, že ste to trochu prehnali s alkoholom…Uhorkový džem
Aj z uhoriek môžete uvariť chutný džem. Na kilogram uhoriek potrebujete ½ kg krupicového cukru, 1 vanilkový struk, šťavu z ½ citróna a 12 g jablčného alebo citrusového pektínu.Foto: Shutterstock
Nastrúhanú a dokonale vyžmýkanú uhorku zmiešajte s cukrom, pektínom, semienkami z vanilkového struku a s citrónovou šťavou. Nechajte odležať v chladničke 4 hodiny, potom varte 5 minút. Ak by bol po tomto čase džem ešte riedky, pokračuje vo varení, kým sa odparí ďalšia voda a zmes nezačne hustnúť.
Surová uhorka obsahuje veľké množstvo vody a takmer žiadne kalórie. Je bohatá na minerály - draslík, fosfor, horčík, zinok, vápnik a mangán a tiež vitamíny - C a K. Ak uhorky neboli chemicky ošetrené, užitočná je aj šupka, v ktorej sa nachádza vysoký podiel vitamínu A a kremíka.
Foto: Shutterstock
Uhorková zmrzlina pre dospelých
Zmrzlina z uhoriek? Veru áno. A toto je recept aj s troškou alkoholu. Na 4 šálky nakrájanej uhorky budete potrebovať ⅓ šálky kokosového mlieka, 2 PL vodky a ½ šálky medu. Všetky ingrediencie nahladko rozmixujte a dajte zamraziť.Uhorková pleťová maska
Keďže uhorka obsahuje až 95 % vody, ak si z nej pripravíte masku alebo obklad, svojej pleti dodáte potrebnú hydratáciu. Uhorku nastrúhajte, do zmesi môžete pridať biely jogurt či olivový olej a máte hotovú skvelú masku, ktorú necháte na tvári pôsobiť 15-20 minút. Nezabudnite ani na plátky uhorky na očné viečka - skutočne to funguje a vaše tmavé kruhy sa po poctivom aplikovaní tejto zeleniny zmiernia.Foto: Shutterstock
Ak vás trápi bolesť hlavy, vyskúšajte si plátky uhorky aplikovať na čelo a spánky, môžete si nimi tieto lokality aj jemne masírovať. Zmes uhorky, vajíčka a olivového oleja môžete zase použiť ako prírodnú masku na vlasy, ktorá ich hydratuje a dodá im lesk.
Diskusia k článku