Dilema vyriešená:
Patrí mlieko do mrazničky? Podľa toho aké...

Jarmila Horváthová, 23. apríla 2024     4 minúty čítania

Ostalo vám otvorené mlieko, ktoré nestíhate spotrebovať, alebo ste ho nakúpili viac, lebo bolo v akcii? Možno vám napadlo, odložiť ho do mrazničky. Je to dobré riešenie?



Foto: Shutterstock

Mraznička je skvelá vec, dokáže predĺžiť trvanlivosť potravín aj jedál z niekoľkých dní na niekoľko mesiacov, sú však veci, ktoré do nej nedávame. Napríklad také mlieko. Skúšali ste ho niekedy zmraziť? Patrí vôbec mlieko do mrazničky a dá sa po rozmrazení normálne použiť?

Odpoveď je áno, aj keď hneď treba dodať, že pri mrazení mlieka treba dodržiavať niektoré pravidlá.

Mliečne ľadové kocky

Na uchovanie mlieka môžete použiť mrazničku napríklad vtedy, ak vám zostane trochu vo fľaši či v kartóne a nechcete, aby sa pokazilo. Vtedy ho nalejte do zásobníkov na ľad a vložte do mrazničky. Nezabudnite však hneď naň. Keď mlieko stuhne, treba zásobníky dobre zabaliť do potravinárskej fólie alebo mikroténového vrecka a uchovávať v mrazničke v nich. Mlieko totiž rado „prijíma“ okolité pachy a tie môžu byť aj v mrazničke.

Takto pripravené mliečne ľadové kocky môžete potom využiť na prípravu napríklad ľadovej kávy alebo smoothies - stačí ich dať do mixéra spolu s ďalšími prísadami.



Foto: Shutterstock

Využitie majú aj v starostlivosti o pleť - môžete ich použiť na potieranie tváre. Kyselina mliečna v mlieku totiž pomáha odstrániť odumreté kožné bunky a ľad pokožku prekrví.

Aké áno, aké nie?

Druhou možnosťou je mať v mrazničke (ak ju máte dosť veľkú) zmrazené mlieko do zásoby, resp. predĺžiť tak jeho trvanlivosť, ak ste ho kúpili viac a neviete ho v odporúčanom čase spotrebovať. Prvé pravidlo v tomto prípade znie, že zmrazovať by sa mali len uzavreté balenia.

Najbezpečnejšie je zamrazovať mlieko v tetrapakových obaloch, do mrazničky určite nedávajte sklenené fľaše s mliekom, tekutina sa totiž pri zmrazovaní rozpína a sklenená fľaša zaručene praskne.

Na zmrazenie sa hodí len mlieko s obsahom tuku 1,5 % alebo nižším. Plnotučné mlieko má vyšší obsah tuku a ten sa po rozmrazení môže oddeliť.

Mlieko síce môžete zamraziť aj na niekoľko mesiacov, ale najlepšie je použiť ho do jedného mesiaca. Potom sa totiž štruktúra mlieka začne meniť a jednotlivé zložky sa začnú oddeľovať.

Mandľové a iné náhrady

Možno vám v tejto súvislosti napadá otázka, či sa dajú zmraziť aj rastlinné náhrady mlieka ako je ako mandľový, ovsený či sójový nápoj. Dajú, len treba rátať s tým, že pri skladovaní v mrazničke majú tendenciu byť po rozmrazení zrnitejšie ako bežné mlieko. Ak ich predsa len chcete zmraziť, použite ich do smoothies alebo na varenie.



Foto: Shutterstock

Ako ho rozmrazovať

Ako mlieko rozmraziť, keď ho chceme použiť? Určite nie pri izbovej teplote - v prvom rade treba vedieť, že na rozmrazovanie potrebuje čas – to znamená, treba ho z mrazničky premiestniť do chladničky a tam nechať pomaly (najlepšie cez noc alebo dlhšie) rozmrazovať. Potom ho treba poriadne pretrepať, lebo rozmrazené mlieko vyzerá trochu ako zrnité, ale keď ho pretrepete, zhomogenizuje sa.

Samozrejme, mlieko z mrazničky samotné nikdy nechutí tak dobre ako čerstvé mlieko. Ale ak ho chcete použiť do varenia, pečenia, na koktail či smoothie alebo na zaliatie ovsených vločiek, tak vo všetkých týchto prípadoch môžete rozmrazené mlieko bez obáv využiť.



ANKETA: Skúšali ste niekedy mlieko zamraziť?

18,2%



81,8%







Diskusia k článku







 



TOPlist