Dezert, ktorý rastie:
Suflé nadýchané ako obláčik. Čoho sa vyvarovať, aby nespľaslo?

Jarmila Horváthová, 10. novembra 2023     3 minúty čítania

Dokonalé suflé by malo byť ľahké a vzdušné. To však vždy nemusí vyjsť. A my vieme prečo.



Foto: Shutterstock

Ľahké a nadýchané – suflé je vynikajúci dezert, ak sa vydarí. Vtedy je jeho kombinácia napríklad s ovocím alebo kopčekom zmrzliny naozaj božská.

Môže sa však stať, že hoci spočiatku vyzerá sľubne, pri pečení spľasne a po nadýchanosti nie je ani stopy. Aby sa to nestalo, treba sa vyvarovať niekoľkých chýb.

Príprava cesta: Hlavne neimprovizujte

Suflé patrí medzi dezerty, kde treba naozaj mať dobrý recept a presne ho dodržiavať, improvizácia tu nemá miesto. Bielky musia byť vyšľahané naozaj dotuha a do cesta treba na záver sneh vmiešať jemne, aby si cesto a potom aj suflé zachovalo objem.



Foto: Shutterstock

Pečenie: Zbytočne neotvárajte rúru

Pri pečení treba mať na pamäti, že suflé sa teplom rozpína, malo by narásť aspoň o polovicu. Na to treba myslieť pri plnení mištičiek, mali by byť naplnené len asi do polovice. Najideálnejšie je, keď ho pečieme v malých ohňovzdorných miskách s kolmými stenami.

V závislosti od receptu sa suflé pečie 20 minút pri teplote 200 stupňov. Počas pečenia nikdy neotvárajte dvierka rúry. Keď je suflé hotové, teda pekne narástlo, len pomaly otvorte dvierka rúry, aby nespľaslo.



Foto: Shutterstock

Servírovanie: Podávajte ihneď

Keďže suflé pri izbovej teplote spľasne už po niekoľkých minútach, mali by ste túto pochúťku podávať okamžite. Servíruje sa v miskách, v ktorých sa pieklo. Výborne sa k nemu hodí ovocie, najmä bobuľové, ale aj zmrzlina.

Čo ak sa nepodarí?

Ak suflé nenarastie, alebo spľasne ešte v rúre, nič sa s jeho vzhľadom nedá robiť. To neznamená, že je nejedlé, možno ho zachrániť tak, že ho zakamuflujete zdobením. Ovocím, šľahačkou, zmrzlinou.





ANKETA: Máte dobré skúsenosti s prípravou suflé?

9,7%



90,3%







Diskusia k článku







 



TOPlist