Fedor Malík:
Desiata v kláštore

Fedor Malík, 24. septembra 2013     2 minúty čítania

V roku 1953 presťahovali našu základnú školu do kláštora. Modranské mníšky deložovali, kríže postrhávali a na ich miesto zavesili nášho druhého robotníckeho prezidenta.


Foto: Pravda - Ivan Majerský
Ten prvý umrel už v marci. Hneď po Stalinovi. Doba bola zlá. My školáci sme to však akosi nevnímali. Do školy bolo treba chodiť, rodičov poslúchať a učiteľov počúvať. Cez prestávky sa však veselo šantilo. Naháňali sme sa po chodbách, klbčili sa, uťahovali si z našich spolužiačok. Len v utorok a piatok bol pokoj. To mal dozor učiteľ telocviku Rudo Kadlečík. Makarenko, Nemakarenko, facky lietali. Deti sa utiahli a z tašiek vyťahovali desiatu. Nuž nebolo to bohviečo.

Boli sme taká heterogénna trieda. Deti proletariátu i trpiacej maloburžoázie. Deti z mesta i okolitých dedín. Tak vyzerala i naša desiata. Tí chudobní ju vyťahovali z novinového papiera, ktorý bol umastený oškvarkami, slaninou, masťou. K tomu kus chleba a riadna cibuľa. Tí fajnovejší mali chlebíky v servítkoch. Boli ešte menej výživné. Margarínová nátierka, dva krúžky diétnej salámy, trojuholník syra. Boli však aj výnimky. Krčmárov syn Štefan desiatoval maďarskú salámu a mäsiarov Vinco si pravidelne nosil do školy mäsovú „húsenicu“. Dobrosrdečný Rafael, syn hájnika, nosil do triedy celý rok plnú kabelu (nakradnutého) ovocia. Jožko, najbiednejší z nás, desiatoval chlieb s cukrom. Chlieb pred konzumáciou napred ovlhčil vodou...

Stretol som ho nedávno. Nevyzeral najhoršie.



Diskusia k článku

kuchticka
Ten Jozko si vie iste vazit-cenit vsetko a nevyhadzuje do popolnic jedlo, ako sa to stave dost casto od tych, co biedu a hlad nikdy nepoznali.
puntodadino
Pravda svata! Nezaskodilo by im trochu biedy zazit.Trebars keby mali iba mastny chleba s cibulou,resp s horcicou.My sme tiez salamy do skoly nenosili.To bol luxus.Ked vidim tych tel.kucharov,ako polovicu surovin hadzu do kosa,je mi zle.
hubata
Ja som náhodou milovala na desiatu mastný chleba a jablko..... Minule som to ponúkla vnučke na desiatu, nejako sa jej to nezdalo, ale zblajzla to a prišla si vypýtať dupľu......
chorvatka
Bolo to v sestdesiatych rokoch, na gymnaziu, v dievcenkej triede; uz vtedy chceli spoluziacky chudnut a preto mi vsety okolo mna ponukali desiatu, co im mama prichystala. Ja som mala asi tasomnicu v zaludku, bola som chuda a volali ma sparatko; Nuz to "sparatko" denno-denne zjedlo 4 desiate (chlieb s mastou a cibulou, jogurt lebo otec kamaratky robil v mliekarni, skvarky so suchym okruzkom chleba, trojuholnicky syra s dalamankou) prezuvala som aj pocas vyucovania a dnes je mi 65 rokov a pri tom vsetkom, co som spasla a "spalila" vazim len 46 kg.
najdôlezitejsia je pravidelnost v jedle, nevynechat ani jeden termin ! Kto ma rad svoje deti, da im pocitit hlad i chlad, hovori jedno indické prislovie...
kuchticka
@chorvatka , dostala si uz recept na obzerance? Ja nem ponati co je to a z coho sa obzerance varia. Daj vediet. Vdaka.






 



TOPlist